Blauwalg in de gemeentevijver in Nuenen
Volledig scherm
Blauwalg in de gemeentevijver in Nuenen © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Sliblaag weg uit gemeentevijver Nuenen maar blauwalg niet

NUENEN - Een experiment met biologische bestrijding van slib in de gemeentevijver in Nuenen heeft resultaat gehad maar voor mooi en schoon water is meer nodig. 

Waterschap De Dommel heeft dat laten weten nadat juist in de Nuenense gemeentevijver regionaal de eerste blauwalg van het seizoen is aangetroffen.

Een jaar geleden begon het waterschap in de vijver bij het gemeentehuis in Nuenen met een proef om het water weer helder te maken. In april vorig jaar zijn kleiballen met bacteriën en schimmels in de vijver geplaatst die de algengroei remmen en de plantengroei stimuleren.

Sliblaag weg

Als resultaat van de proef is de hardnekkige sliblaag op de bodem van de vijver weliswaar nagenoeg verdwenen maar de algengroei is niet gestopt. Kortom: de nieuwe methode maakt ingrijpend en dure mechanisch baggeren overbodig maar voor een schone vijver is meer nodig.

Een woordvoerder van het waterschap legt uit dat er relatief veel eenden en ganzen in de Nuenense gemeentevijver zitten. De vogels eten de planten op waardoor algen de kans krijgen om te groeien.

Ook het voeren van de eenden en ganzen met brood wakkert de algengroei aan evenals het gebruik van lokvoer en bollies door vissers. Verder geven honden die hun behoefte doen aan de waterkant een impuls aan de groei van algen.

Proef succesvol

Het waterschap concludeert dat de proef tot dusver succesvol is omdat de sliblaag als voedingsbodem voor algengroei weg is. Het experiment gaat nog door, kondigt de woordvoerder aan.

Het waterschap en de gemeente blijven de inwoners vragen om mee te helpen aan een schone vijver door hun gedrag aan te passen.

Blauwalg ontwikkelt zich vooral bij hogere temperaturen in de lente en de zomer en zorgt voor vies blauwgroen water. Contact met water met blauwalg kan leiden tot huidirritatie, zoals jeuk en rode vlekken. Bij de gemeentevijver in Nuenen worden waarschuwingsborden geplaatst.