Appartementen aan de Vinkenhofjes in Nuenen.
Volledig scherm
Appartementen aan de Vinkenhofjes in Nuenen. © Jean Pierre Reijnen/DCI Media

Sloop appartementen aan de Vinkenhofjes Nuenen definitief

NUENEN - Bewoners van de Vinkenhofjes in Nuenen moeten over circa twee jaar hun huis uit omdat de appartementen worden gesloopt. Woningcorporatie Helpt Elkander heeft dat  dinsdag met een brief en videoboodschap meegedeeld aan de huurders over de definitieve keuze voor sloop.

In totaal 61 woningen maken plaats voor nieuwbouw. Helpt Elkander verwacht aan de Vinkenhofjes minimaal het dubbele aantal appartementen voor één- en tweepersoonshuishoudens te kunnen bouwen.

Ongeschikt voor de toekomst

De toekomst van de appartementen aan de Bergvinkhof, Geelvinkhof, Goudvinkfhof, Groenvinkhof en Distelvinkhof staat al langer ter discussie. Eind vorig jaar ontvouwde Helpt Elkander het plan om de huizen te slopen. Sindsdien zijn gesprekken gevoerd met bewoners en andere partijen zoals de gemeente. Ook extra onderzoek naar de staat van de huizen heeft geleid tot de beslissing om te slopen. ,,De huidige woningen zijn ongeschikt voor de toekomst’’, concludeert directeur Bas Maassen van Helpt Elkander.

Bewoners kunnen rekenen op een verhuiskostenvergoeding, een terugkeergarantie én een gewenningsregeling voor het geval de nieuwbouw niet bevalt. Bewoners die willen terugkeren krijgen ter overbrugging een gestoffeerde wisselwoning aangeboden, mogelijk in de nieuwbouw aan de Wederikdreef vlakbij. Ze moeten er op rekenen dat ze ongeveer twee jaar op een andere plek wonen. Bewoners die definitief willen vertrekken, krijgen voorrang bij de zoektocht naar onderdak in Nuenen of in de regio.

Over de streep

Vrijkomende huizen aan de Vinkenhofjes worden vanaf nu alleen nog tijdelijk verhuurd. De gemeente geeft daar toestemming voor. Huizen worden dus niet dichtgespijkerd maar worden vooral gebruikt om jongeren tijdelijk een huurhuis te bieden. ,,Zo houden we de buurt tot de sloop leefbaar.’’

Als 70 procent van de huidige bewoners akkoord gaat met de sloop en nieuwbouw heeft Helpt Elkander direct groen licht om de plannen uit te voeren. Maassen zegt dat 60 procent al overtuigd is en slechts een zeer beperkt deel de hakken in het zand zet. Twijfelaars verwacht hij over de streep te trekken met de vergoedingen, garanties en regelingen die zijn aangeboden.

Omdat bewonersavonden door de maatregelen tegen het coronavirus niet mogelijk zijn, worden alle betrokkenen komende twee weken ook nog persoonlijk gebeld.

Bouwhoogte nog niet bekend

Hoe de nieuwbouw er uit gaan zien, is nog niet bekend. Helpt Elkander streeft naar minimaal 120 huizen voor ouderen én jongeren. Zodra het mogelijk is worden bijeenkomsten georganiseerd om de wensen van belangstellenden te inventariseren.

De Vinkenhofjes in Nuenen
Volledig scherm
De Vinkenhofjes in Nuenen © Google Street View

Welke bouwhoogte nodig is om ten minste 120 nieuwe woningen neer te zetten, is ook nog niet duidelijk. Tijdens de discussie over alle ontwikkelingen in Nuenen-Zuid heeft Helpt Elkander gezegd dat zes bouwlagen vereist zijn om een betaalbaar plan te maken. De gemeenteraad heeft die ruimte niet toegestaan. Voor het gemeentebestuur is vier hoog aan de Vinkenhofjes het maximum en alleen als is aangetoond dat het financieel noodzakelijk is.

In het gunstigste scenario zijn de eerste nieuwbouwwoningen eind 2023 klaar. Het project moet uiterlijk in 2025 zijn afgerond.