Volledig scherm
Hein Kranen © SP

SP verdwijnt uit gemeenteraad Nuenen

NUENEN - De SP verdwijnt uit de Nuenense gemeenteraad omdat enig raadslid Hein Kranen zijn partijlidmaatschap heeft opgezegd. Kranen gaat in de gemeenteraad verder met een nieuwe partij: Natuurlijk Nuenen.

Kranen heeft SP-leden en fractievoorzitters in de gemeenteraad kortgeleden geïnformeerd over zijn besluit. Voor een toelichting over zijn beweegredenen was hij donderdag niet bereikbaar.

Voorzitter Bas Smouter van de SP-afdeling in Nuenen bevestigt dat Kranen de partij verlaat en zijn raadszetel meeneemt. ,,Het is niet leuk maar het is zijn recht. Je kunt er weinig tegen doen’’, reageert hij.

Door de keuze van de SP-fractievoorzitter verdwijnt ook het werk van de SP-burgercommissieleden. Smouter was er een van. ,,Het houdt op en dat is jammer want ik heb het altijd met veel plezier gedaan’’, zegt hij.

De SP maakte samen met W70, GroenLinks en CDA deel uit van de coalitie in Nuenen. De huidige coalitie blijft bestaan, zegt W70-fractievoorzitter Peter van Leeuwen. Natuurlijk Nuenen gaat deel uitmaken van de coalitie. ,,We hebben het erover gehad maar behalve de naam van de partij verandert er voor de coalitie helemaal niks.’’

De SP heeft geen wethouder omdat er geen geschikte kandidaat gevonden kon worden. De partij droeg Hetty Tindemans voor maar zij zit in het college als onafhankelijk wethouder.