Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Getty Images/iStockphoto

Splitsing gehandicaptenwoongroep Nuenen door ruzie ouders

NUENEN - Gehandicaptenwoongroep W.I.N. in Nuenen wordt opgesplitst in twee ouderinitiatieven. De ouders van de achttien gehandicapte bewoners zijn dat overeengekomen na een emotioneel en hoogopgelopen conflict.

Alle bewoners kunnen in hun eigen appartement op de locatie van de woongroep aan de Jo van Dijkhof in Nuenen blijven wonen. Ze kunnen gebruik blijven maken van gezamenlijke ruimten. Ook de onderlinge contacten blijven zo bestaan. Wel krijgen beide groepen eigen medewerkers met een eigen leidinggevende, laat het CZ Zorgkantoor weten in een verklaring over het compromis. Beide teams komen in dienst bij WoondroomZorg, een zorgaanbieder die in het hele land samenwerkt met vergelijkbare ouderinitiatieven.

Het Woon Initiatief Nuenen (W.I.N.) ging in 2011 open als tehuis voor achttien gehandicapten die er zorg op maat krijgen. Al snel ontstonden spanningen tussen de ouders. Een fundamenteel meningsverschil over de aanpak van de zorg noemen de ouders als aanleiding maar ook een escalatie van individuele conflicten heeft volgens sommigen een rol gespeeld.

De problemen zorgden voor verloop en hoog ziekteverzuim onder het personeel waardoor zorgaanbieder Prisma vorig jaar stopte. Er werd een tijdelijke maar veel duurdere zorgaanbieder gevonden waardoor de reserves uitgeput raakten en een faillissement dreigde.

Rechter

De ouders van zeven gehandicapten keerden zich tegen het bestuur en stapten zelfs naar de rechter. Ook het initiatief van de overige ouders om zich af te splitsen probeerden ze te verhinderen vanwege de vrees dat de bewoners uit elkaar worden gedreven.

Volgens CZ kan de nieuwe zorgaanbieder WoondroomZorg recht doen aan de verschillende visies van de ouders. Ook een faillissement is afgewend, aldus het zorgkantoor. ,,Met deze frisse start en de nieuwe zorgaanbieder hebben we er vertrouwen in dat de zorg en financiën goed geregeld zijn.''

Alle ouders en betrokken partijen zijn het eens over de oplossing, zegt CZ. ,,Zij gaan er allen van uit dat een moeilijke periode kan worden afgesloten en dat beide initiatieven als goede buur verdergaan.''