Volledig scherm
© Thinkstock

Starterslening Nuenen ook voor nieuwbouw

NUENEN - De starterslening die Nuenen wil aanbieden aan jonge huizenkopers gaat ook gelden voor nieuwbouwwoningen. Gebruikers moeten echter wel een binding hebben met Nuenen. De gemeenteraad heeft dat donderdagavond bepaald in een aanpassing van het voorstel van wethouder Caroline van Brakel (CDA).

De starterslening is een afspraak uit het coalitieakkoord van W70, GroenLinks, CDA en Natuurlijk Nuenen (voorheen SP). 

Opdrijven

Het college van B en W wilde de starterslening alleen uitgeven aan kopers van bestaande huizen. Bij nieuwbouw bestaat de vrees dat projectontwikkelaars anticiperen op ruimere kredietmogelijkheden van kopers en de prijs opdrijven. Volgens wethouder Van Brakel kan dat een paar duizend euro per aankoop schelen.

Op initiatief van coalitiepartij W70 en oppositiefractie VVD komen kopers van nieuwbouwhuizen toch in aanmerking. Extra voorwaarde is wel dat deelnemers een binding hebben met Nuenen. Ze moeten na een studie willen terugkeren naar Nuenen of al in de gemeente wonen, in een huurhuis of bij hun ouders. 

Gedrocht

Vooral de bindingseis uit het wijzigingsvoorstel van VVD en W70 zorgde voor discussie en verdeeldheid. Tegenstanders wijzen op de sterke vergrijzing van Nuenen en de kans om meer jeugd van buiten naar de gemeente te trekken. ,,We zijn voor de starterslening maar de bindingseis is een bureaucratisch gedrocht’’, concludeerde CDA-fractievoorzitter Erik Groothoff. 

In totaal stelt de gemeente 1 miljoen euro beschikbaar. Nuenen denkt voor dat bedrag zeker veertig leningen te kunnen verstrekken.