Volledig scherm
© Thinkstock

Starterslening voor jonge huizenkopers Nuenen

NUENEN - Nuenen schiet jonge huizenkopers te hulp met een starterslening. Jongeren die in Nuenen voor het eerst een huis willen kopen kunnen extra geld lenen van de gemeente. 

De gemeente gaat de starterslening aanbieden om te voorkomen dat de jeugd vertrekt en om meer jongeren aan te trekken. Ook kan zo worden voorkomen dat jongeren langere tijd in een huurwoning van de woningcorporatie wonen. 

Vergrijzing

Nuenen telt relatief veel ruime koopwoningen maar goedkoop aanbod is er nauwelijks. Voor jongeren is het lastig om een eerste huis te kopen in het dorp en de gemeente kampt al met een sterke vergrijzing. 

De starterslening is een afspraak uit het coalitieakkoord van W70, GroenLinks, CDA en SP. In totaal wil de gemeente 1 miljoen euro beschikbaar stellen, staat in een voorstel aan de gemeenteraad. Nuenen denkt voor dat bedrag zeker veertig leningen te kunnen verstrekken. Door een afspraak met woningcorporatie Helpt Elkander komt er mogelijk nog meer geld beschikbaar.  

Bereik

Diverse omliggende gemeenten bieden al startersleningen. Sommige gemeenten eisen dat gebruikers in die plaats wonen of werken maar Nuenen kiest daar niet voor. Ook jongeren die ervoor kiezen om in Nuenen te gaan wonen, komen in aanmerking. 

De lening is bedoeld voor mensen tot 35 jaar die een bestaand huis willen kopen van maximaal 290.000 euro. Bovenop hun hypotheek kunnen ze van de gemeente maximaal 40.000 euro lenen. Pas na drie jaar betalen ze rente en aflossing. Door de starterslening komen meer huizen binnen hun bereik. 

De gemeente benadrukt dat de starterslening de problemen van starters op de woningmarkt niet oplost. Het tekort aan goedkope koophuizen blijft bestaan. Onder andere in Nuenen-West wil de gemeente goedkope woningen realiseren. 

  1. Onderzoek naar groot aantal zelfdodingen onder Brabantse jongeren

    Onderzoek naar groot aantal zelfdodin­gen onder Brabantse jongeren

    HELMOND - De stichting 113 Zelfmoordpreventie is op zoek naar ouders die in 2017 hun kind hebben verloren door suïcide. In dat jaar verdubbelde het aantal zelfdodingen door jongeren in de leeftijd tot 20 jaar bijna. In 2016 ging het nog om 48 kinderen, in 2017 om 81. In een kwart van deze gevallen gaat het om een Brabantse jongere. Per 100.000 jongeren gaat het in deze provincie om bijna 7 door suïcide overleden tieners. Ook in Gelderland is het aantal relatief hoog: 5 per 100.000.