Volledig scherm
© Thinkstock

Starterslening voor jonge huizenkopers Nuenen

NUENEN - Nuenen schiet jonge huizenkopers te hulp met een starterslening. Jongeren die in Nuenen voor het eerst een huis willen kopen kunnen extra geld lenen van de gemeente. 

De gemeente gaat de starterslening aanbieden om te voorkomen dat de jeugd vertrekt en om meer jongeren aan te trekken. Ook kan zo worden voorkomen dat jongeren langere tijd in een huurwoning van de woningcorporatie wonen. 

Vergrijzing

Nuenen telt relatief veel ruime koopwoningen maar goedkoop aanbod is er nauwelijks. Voor jongeren is het lastig om een eerste huis te kopen in het dorp en de gemeente kampt al met een sterke vergrijzing. 

De starterslening is een afspraak uit het coalitieakkoord van W70, GroenLinks, CDA en SP. In totaal wil de gemeente 1 miljoen euro beschikbaar stellen, staat in een voorstel aan de gemeenteraad. Nuenen denkt voor dat bedrag zeker veertig leningen te kunnen verstrekken. Door een afspraak met woningcorporatie Helpt Elkander komt er mogelijk nog meer geld beschikbaar.  

Bereik

Diverse omliggende gemeenten bieden al startersleningen. Sommige gemeenten eisen dat gebruikers in die plaats wonen of werken maar Nuenen kiest daar niet voor. Ook jongeren die ervoor kiezen om in Nuenen te gaan wonen, komen in aanmerking. 

De lening is bedoeld voor mensen tot 35 jaar die een bestaand huis willen kopen van maximaal 290.000 euro. Bovenop hun hypotheek kunnen ze van de gemeente maximaal 40.000 euro lenen. Pas na drie jaar betalen ze rente en aflossing. Door de starterslening komen meer huizen binnen hun bereik. 

De gemeente benadrukt dat de starterslening de problemen van starters op de woningmarkt niet oplost. Het tekort aan goedkope koophuizen blijft bestaan. Onder andere in Nuenen-West wil de gemeente goedkope woningen realiseren. 

 1. Huurhuizen Zuidoost-Brabant zelden gesloten na drugsvondst
  PREMIUM

  Huurhuizen Zuid­oost-Bra­bant zelden gesloten na drugs­vondst

  EINDHOVEN/HELMOND - Huurwoningen van woningcorporaties in Zuidoost-Brabant hoeven zelden op slot na het aantreffen van een hennepkwekerij of andere drugs. Dat blijkt uit cijfers van woningcorporaties Woonbedrijf en WoCom. De huurder moet wel zijn huis uit, maar het pand is meestal snel weer beschikbaar voor bewoning. Althans, in de meeste gemeenten. De burgemeesters van Geldrop en Valkenswaard ontzien woningcorporaties niet altijd en blijven in principe sluiten. Tot onvrede van Woonbedrijf, de grootste sociale verhuurder van de regio. Die vindt dat huurwoningen onnodig lang niet bewoonbaar zijn, al gaat het niet om grote aantallen.
 2. Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

  Geen ruimte voor nieuwbouw sporthal naast of achter Hongerman in Nuenen

  NUENEN - Een nieuwe sporthal in Nuenen past niet volledig naast of achter de huidige accommodatie, zoals de gemeenteraad wenst. Huizen rondom sporthal de Hongerman staan té dichtbij om nieuwbouw volledig los van het bestaande gebouw te maken. Onderzoek door een architect in opdracht van de gemeente Nuenen heeft dat uitgewezen. Er resteren vooralsnog drie varianten waarbij de nieuwe sporthal voor een kleiner of groter deel op de huidige plek komt.