Volledig scherm
© Thinkstock

Startersleningen in Nuenen: Lagere ozb maar hogere rekening

NUENEN - Het belastingtarief voor woningbezitters in Nuenen daalt volgend jaar nog verder.

De gemeente Nuenen verlaagt het belastingtarief voor woningbezitters (onroerendzaakbelasting, ozb) volgend jaar met 2 procent. Maar door de waardestijging van het onroerend goed en een hogere afvalstoffenheffing staat er volgend jaar toch een hoger bedrag op het aanslagbiljet. De duurdere afvalstoffenheffing wordt veroorzaakt door een verhoogd tarief voor de inzameling van het restafval.

Gemiddeld stijgt de rekening voor de Nuenense woningeigenaar van 877 euro dit jaar naar 889 euro volgend jaar, staat in de begroting die het college van B en W aan de Nuenense gemeenteraad heeft gestuurd.

,,Financieel gezien zet de positieve trend zich door. We staan er aanzienlijk beter voor dan vijf jaar geleden. Onze reserves zijn aangevuld en onze weerstand is op een prima niveau'', zegt wethouder Joep Pernot (Financiën) over de situatie van Nuenen.

Eindhoven

De verlaging van de ozb staat in schril contrast met de verhoging met 10 procent die de beoogde fusiepartner Eindhoven noodgedwongen doorvoerde vanwege de financiële problemen. Het belastingtarief in Eindhoven ligt echter nog steeds lager dan in Nuenen dat zich door geldzorgen uit het verleden nog steeds aan het terugknokken is. De Nuenenaar betaalt volgend jaar een tarief dat 13 procent hoger ligt dan bij de inwoners van Eindhoven.

Met de belastingverlaging wordt de inflatie gecorrigeerd. De verlaging van de ozb valt lager uit dan vorig jaar vanwege de uitvoering van plannen uit het coalitieakkoord van W70, GroenLinks, CDA en de SP.

Nuenen tast bijvoorbeeld diep in de buidel voor renovatie van de theaterzaal van cultureel centrum Het Klooster. De gemeente zegt dat ruim 1,1 miljoen euro nodig is om de zaal te laten voldoen aan de eisen van deze tijd. Er is verder 1 miljoen euro budget voor de invoering van startersleningen om te zorgen dat de jeugd niet vertrekt uit de sterk vergrijzende gemeente.

Het college van B en W wil eenmalig 170.000 euro uittrekken voor een centrale speel- en ontmoetingsplaats (voorheen Central Park) bij de Pastoorsmast.

Vincentre

Bovendien is er 65.000 euro subsidie voor de stichting Van Gogh Village Nuenen voor de exploitatie van het Vincentre en Nuenen als openluchtmuseum. Volgens de gemeente is het Vincentre onontbeerlijk om de culturele erfenis van Vincent van Gogh te delen met de wereld. De activiteiten van de stichting zijn lokaal, regionaal, nationaal en internationaal van betekenis, aldus Nuenen.