Volledig scherm
© Thinkstock

Statenkandidaten debatteren in Geldrop over gasloze toekomst

GELDROP - Hoe realistisch is het eigenlijk om helemaal 'van het gas te gaan’? En kunnen wind en zon wel voorzien in onze energiebehoefte? Kwesties die aan de orde komen in het energiedebat tussen en met kandidaat-Statenleden in de aula van het Geldropse Strabrecht College.

De Geldrop-Mierlose VVD heeft het gratis toegankelijke debat georganiseerd. Alle landelijke partijen die meedoen met de verkiezingen voor  Provinciale Staten in Brabant sturen hun energie-woordvoerder. Die verkiezingen zijn op 20 maart. Het debat in het Strabrecht is donderdag 21 februari en wordt voorgezeten door  Peter Portheine. Portheine komt uit Riethoven en is directeur bij de Stichting Brainport. Hij is ook Statenlid voor de VVD, maar niet herkiesbaar. 

Leerlingen

Bij het debat (start 20 uur, zaal open om 19.30 uur) is een belangrijke rol weggelegd voor leerlingen van het Strabrecht College.  De leerlingen maken deel uit van een studiegroep (onder leiding van docent Robbert Kluijtmans) die de overgang naar andere dan fossiele energiebronnen als onderwerp heeft. In die groep zijn vragen geformuleerd die tijdens het debat aan de Statenleden worden voorgelegd. 

Energiezuinig

Voorafgaand aan het debat krijgt de Strabrecht-directie gelegenheid om iets te vertellen over de nieuwbouw van de school en over hoe energiezuinig die zal zijn. Het debat eindigt om 22.30 uur. Er is gelegenheid tot naborrelen.  De deelnemers zijn  Martijn van Gruijthuijsen (VVD, plek 2),  Arend Meijer (D66, plek 3),  Michiel Philippart (GL, 4e plek),  Martijn de Kort (PvdA, plek  2),  Harry van den Berg (PVV,  nr. 2),  Renze Bergsma (CDA, nr 2).