Volledig scherm
© Thinkstock

Stichting Straatkat Geldrop-Mierlo kan werk voortzetten

GELDROP - Stichting Straatkat blijft zwerfkatten opvangen in de gemeente Geldrop-Mierlo. In een gesprek begin december tussen de gemeente, Dierenbescherming Eindhoven en Stichting Straatkat zijn afspraken gemaakt over de opvang van katten.

In de beleidsnota Dierenwelzijn (mei 2019) gaf wethouder Rob van Otterdijk (GroenLinks) aan dat hij zowel tamme als wilde katten wilde laten opvangen door de Dierenbescherming. De gemeente gaf er de voorkeur aan om alle katten door de Dierenbescherming te laten opvangen, omdat er vaak discussie was tussen beide dierenorganisaties of een kat wild of tam is. Dat kwam de opvang van de katten niet ten goede. De Stichting Straatkat werd dus gepasseerd en dat leidde tot protest van de stichting die de afgelopen jaren de zwerfkatten had opgevangen.

Na excuses van de gemeente dat de stichting uit de beleidsnota had moeten vernemen dat ze buiten spel was gezet, werd de vrede tussen de gemeente en Stichting Straatkat getekend en volgde begin deze maand het gesprek met Dierenbescherming Eindhoven. Er is nu afgesproken dat Stichting Straatkat in Geldrop-Mierlo beoordeelt of een kat wild of tam is vanwege de jarenlange expertise. Verwilderde katten worden vervolgens gecastreerd en teruggezet door Stichting Straatkat. De stichting voert de verwilderde dieren en zorgt voor een droog slaaphok om dierenleed en overlast zo veel mogelijk te beperken.