Foto ter illustratie
Volledig scherm
Foto ter illustratie © Thinkstock

Stichting Straatkat uit Geldrop-Mierlo woedend op wethouder

GELDROP-MIERLO - Stichting Straatkat uit Geldrop-Mierlo voelt zich aan de kant gezet. De stichting is niet betrokken geweest bij het besluit van de gemeente om de Dierenbescherming de opvang van zwerfkatten te laten overnemen. Tien vrijwilligers van Straatkat maakten gebruik van spreekrecht tijdens een vergadering van de gemeenteraad en moesten daarna een paar keer gemaand worden om de vergadering niet te verstoren.

,,Wij zijn als initiatiefnemers van het eerste uur volkomen gepasseerd", zegt Olga Schouten namens de stichting Straatkat. ,,De stichting heeft zeven jaar met de gemeente samengewerkt en moest nu in de nota Dierenwelzijn lezen dat ze buiten spel is gezet."

Straatkat is destijds opgericht om de overlast van zwerfkatten in Geldrop-Mierlo op te lossen. Vooral bij het Emopad en op het Bogardeind is de stichting actief geweest en is het aantal zwerfkatten sterk afgenomen. ,,Straatkat is belangrijk geweest voor de gemeente", zegt Schouten. ,,De vrijwilligers hebben veel dierenleed en kosten bespaard."

Professionele organisatie

Wethouder Rob van Otterdijk gaf aan dat er weinig ruimte was om het besluit terug te draaien. In Geldrop-Mierlo worden tamme katten opgevangen door de Dierenbescherming en de verwilderde katten door Straatkat. De gemeente wil de zorg voor tamme en verwilderde katten onderbrengen bij één organisatie. Bovendien wil de gemeente de katten laten chippen en gaat daarom met Dierenbescherming Eindhoven verder. ,,Dat is een professionele organisatie die op verantwoorde wijze met de dieren omgaat." Straatkat is van mening dat ze minstens zo professioneel met de dieren omgaan.

De vrijwilligers vangen de verwilderde zwerfkatten, laten die castreren of steriliseren en plaatsen de katten terug op de plek waar ze gevonden zijn. Teruggeplaatste dieren veroorzaken veel minder overlast als ze gecastreerd zijn en sproeien, vechten en krijsen niet meer. ,,We blijven de katten monitoren, waardoor eventuele nieuwe aanwas snel wordt opgemerkt en gewonde en zieke dieren opnieuw gevangen kunnen worden."

De nachthokken waar katten droog en windvrij kunnen slapen worden kosteloos geplaatst. ,,Die zijn zeer effectief."

De stichting voert de katten, zodat ze niet langs de huizen gaan op zoek naar voedsel, waardoor overlast wordt voorkomen. De enige kosten die de gemeente heeft als het om stichting Straatkat gaat, zijn de castratiekosten. ,,Kostenbesparing kan niet de reden zijn geweest om ons buiten te sluiten."

Wethouder van Otterdijk zegde toe om Straatkat te bezoeken en nader uit te leggen waarom het besluit genomen was, waarna de vergadering over de nota Dierenwelzijn werd voortgezet.

Erg tevreden waren de vrijwilligers niet met het antwoord van de wethouder, dat nauwelijks een opening bood. Voorzitter Van Weert moest hen verschillende malen verzoeken om de vergadering niet meer te onderbreken met commentaar en boze geluiden, waarna de vrijwilligers zich rustig hielden.