Volledig scherm
Archiefbeeld van de woningbouw in Park Luistruik © Jurriaan Balke

Straatnamen oud-wethouders Nuenen gesneuveld

NUENEN - De veranderde bouwplannen in Park Luistruik in Nuenen hebben niet alleen consequenties voor de bewoners maar ook voor de straatnamen. Vier straten met namen van Nuenense oud-wethouders zijn geschrapt. Het Nuenense college van B en W heeft dat besloten op advies van de straatnamencommissie van de gemeente.

In het oude plan voor de nieuwbouwwijk van vóór de crisis waren in totaal zes straten genoemd naar Nuenense oud-wethouders. Maar door de woningbouwcrisis kwam het plan stil te liggen. 

In 2017 werd het project nieuw leven ingeblazen maar vanwege de veranderde vraag ook aangepast. De gemeente en projectontwikkelaar hebben gekozen voor meer gezinswoningen en minder appartementen waardoor ook de indeling van de wijk is veranderd. 

Als gevolg zijn vier straten (‘gaarden’) gesneuveld. De overleden Nuenense oud-wethouders Janus Smeulders, Wout Smeulders, Janus Goudsmits en Piet van der Linden krijgen daarom toch geen straat naar zich genoemd. 

Keuzes

,,Er wordt een aantal straten minder aangelegd en dus moesten er keuzes gemaakt worden’’, zegt voorzitter van de straatnamencommissie Roland van Pareren die zelf ook wethouder is geweest. In de nieuwe opzet van de wijk is nog wel plek voor de Janus Bisschopsgaarde en Janus Prinsengaarde, eveneens genoemd naar twee oud-wethouders. Janus Bisschops was behalve wethouder (van 1974 tot 1982) twee keer waarnemend burgemeester van Nuenen. Janus Prinsen is de langstzittende wethouder van Nuenen geweest (van 1895 tot 1914).

IJskast  

(Klein)zoon Jos Smeulders van de oud-wethouders Janus en Wout Smeulders laat weten dat hij van de gemeente een brief heeft gekregen dat zijn grootvader en vader vooralsnog geen straat krijgen in Nuenen. ,,Het plan is in de ijskast gezet, schreef de gemeente. Ik heb de brief doorgestuurd aan mijn broers en zussen. Er worden minder straten ingericht en tja...daar kan ik ook weinig aan veranderen’’, reageert de Nuenenaar gelaten. 

Of en wanneer de oud-wethouders nog ooit aan bod komen, kan de straatnamencommissie nog niet zeggen. 

In de laatste fase van Park Luistruik worden in totaal 137 huizen gebouwd. De verkoop en bouw beginnen vermoedelijk binnenkort.