Nieuwbouw van het Strabrecht College in Geldrop. Het gebouw wordt na de zomervakantie in gebruik genomen.
Volledig scherm
Nieuwbouw van het Strabrecht College in Geldrop. Het gebouw wordt na de zomervakantie in gebruik genomen. © Corrie de Leeuw

Strabrecht, Stedelijk en Internationale School onder één bestuur

EINDHOVEN/GELDROP - De Internationale School en het Stedelijk College in Eindhoven en het Strabrecht College in Geldrop vallen binnenkort onder één schoolbestuur. Daar zijn de huidige twee besturen het over eens geworden. De Eindhovense gemeenteraad moet formeel nog akkoord gaan. 

Volgens bestuursvoorzitter Meine Stoker van de SPVOZN (de stichting waar de Internationale School en de 2 vestigingen van het Stedelijk College onder vallen) had dat akkoord er eigenlijk al moeten liggen. Het college van B en W was al positief. De gemeenteraad zou het op 17 maart bevestigen. Alleen ging die vergadering vanwege de uitbraak van het coronavirus al niet door. De toestemming van de gemeente Eindhoven is nodig omdat het Stedelijk College en de Internationale School openbaar onderwijs zijn. 

School centraal, stichting ondersteunend

Internationale School: exterieur en schoolplein.
Volledig scherm
Internationale School: exterieur en schoolplein. © FotoMeulenhof

Een naam voor de nieuwe stichting is er ook al: Stichting Internationaal & Lokaal Funderend Onderwijs. Dat is al bijna net zo'n mond vol als de huidige stichting waarvan Stoker voorzitter is: Stichting Primair en Voortgezet Onderwijs Zuid-Nederland.  Maar volgens Stoker is die stichtingsnaam niet zo van belang:  ,,Omdat het uitgangspunt is en blijft dat de scholen centraal staan en dat de stichting ondersteunend is. Lokaal funderend onderwijs geeft aan dat we een band hebben met onze omgeving en dat het gaat om basis- en voortgezet onderwijs". 

De fusie is vooral bedoeld om de positie van de scholen te versterken. Binnen een groot verband zullen ze minder last hebben van het lerarentekort en kan er meer zekerheid gegeven worden over de kwaliteit van het onderwijs. Volgens Stoker is het ook verstandig om grotere organisaties te vormen omdat het aantal leerlingen als gevolg van demografische ontwikkelingen aan het teruglopen is. 

Bezuinigen is geen oogmerk

Verder is het volgens hem van belang dat er voor ouders iets te kiezen blijft: dus dat er naast scholen die een van origine katholieke of protestante signatuur hebben, of voor een bepaalde onderwijsmethodiek kozen (Motessori, Dalton, democratisch) ook scholen blijven die openbaar zijn. 

Het is de bedoeling dat de fusie per 1 augustus ingaat. De insteek is niet om banen te schrappen. Bezuinigen is geen oogmerk; efficiënter werken wel, aldus Stoker. Het ligt in de lijn der verwachtingen dat Meine Stoker aanblijft als bestuursvoorzitter van de nieuwe stichting. De fusie leidt niet tot veranderingen in de directies van de 4 scholen .