Nieuwendijk in Geldrop.
Volledig scherm
Nieuwendijk in Geldrop. © René Manders/DCI Media

Tegenover Geldropse Brigidakerk: appartementen op plek jaren 20-woningen

GELDROP - Pal tegenover de Brigidakerk aan de Nieuwendijk in Geldrop komt een appartementengebouw met 4 verdiepingen. De Kersenhof gaat het heten.

De panden met de nummers 1 tot en met 11 worden gesloopt. De nieuwe woningen krijgen parkeerplekken op het eigen terrein. Ontwikkelaars van het plan zijn Patrick en Jacqueline Kerstens. 

Met dat nieuws kwam de gemeente  Geldrop-Mierlo deze week. Een schetsplan voor de nieuwbouw is al klaar. De sloopvergunning wordt -net als de bouwvergunning - waarschijnlijk over een week of 3 aangevraagd.  En dan kan nog bezwaar worden gemaakt. Maar B en W zijn enthousiast over het plan, dat volgens hen voldoet aan de extra kwaliteitseisen die gesteld zijn: ,,Dit is natuurlijk een fantastische plek, pal tegenover de Brigidakerk", zegt wethouder Marc Jeucken (CDA,  ruimtelijke ordening en woningbouwprojecten). ,,En de panden die er nu staan, vertegenwoordigen ook een bepaalde architectonische kwaliteit. Die kwaliteit moet beslist terugkomen in de nieuwbouw". 

Zes vooroorlogse woningen

Zo komt het nieuwe appartementencomplex de Kersenhof er in grote lijnen uit te zien
Volledig scherm
Zo komt het nieuwe appartementencomplex de Kersenhof er in grote lijnen uit te zien © Woudstra Architecten

Hij heeft het over een rij met 6 vooroorlogse woningen. Die zijn gebouwd in de jaren twintig in de voor die tijd typerende baksteenstructuur met detaillering. Vooral het pand op de hoek is een mooi voorbeeld van die stijl. Vroeger was dit de winkel van De Gruyter, tot voor kort was er modewinkel Ter Horst van Geel in gevestigd. Volgens de wethouder is in eerste instantie gekeken of herontwikkelen van de bestaande woningen een optie was: ,,Maar die zijn gewoon te slecht. En het zijn ook geen gemeentelijke monumenten". Inmiddels staat de hele rij leeg op de kantoorruimte van woning- en projectinrichting Woonsfeer Geldrop na. Maar de eigenaren hiervan, Patrick en Jacqueline Kerstens, zijn ook de ontwikkelaar van het appartementencomplex. 

Volgens de gemeentelijke welstandscommissie voldoet het (schets)plan van Woudstra Architecten uit Schijndel aan de kwaliteitseisen die op deze plek van toepassing zijn. Daarom mag de ontwikkelaar wat B en W betreft door. De nieuwbouw wordt tussen de 13 en 15 meter hoog. Het hoogste punt komt op de hoek met de Stationsstraat. Achter de appartementen  komt een half verdiept parkeerdek. In het gunstigste geval zou dit jaar met de bouw begonnen kunnen worden. 

Meer woningen goed voor leefbaarheid

Rechts de panden die -als het aan de gemeente en de ontwikkelaar ligt- gesloopt worden
Volledig scherm
Rechts de panden die -als het aan de gemeente en de ontwikkelaar ligt- gesloopt worden © Internet

Hoeveel woningen er in het gebouw komen staat nog niet helemaal vast. In ieder geval zullen het zowel huur- als koopappartementen zijn. Jeucken vertelt dat hij er bij de ontwikkelaar op aangedrongen heeft om in het complex ook betaalbare huurwoningen op te nemen. Maar of dat ook gebeurt, is nog niet duidelijk. ,,Daar zijn we nog niet helemaal uit", aldus de wethouder. Hij geeft aan dat er een afweging speelt: aan de ene kant wil de gemeente graag sociale huur in nieuwbouwcomplexen, aan de andere kant is het voor een ontwikkelaar juist op zo'n waardevolle plek aantrekkelijk om woningen te bouwen die meer opbrengen. Jeucken: ,,En we willen natuurlijk wel heel graag dát er gebouwd wordt, want meer bewoners in het centrum is weer goed voor de leefbaarheid”.