Volledig scherm
Het terrein aan de Emmastraat. © FotoMeulenhof

Toch seniorenwoningen in Nuenense Emmastraat

NUENEN - Het Nuenense college van B en W wil in de Emmastraat acht tot zeventien seniorenwoningen laten bouwen ondanks een lagere exploitatieopbrengst en twijfels in de buurt.

Het plan om seniorenwoningen te bouwen op de locatie van voormalige basisschool Het Palet aan de Emmastraat in Nuenen levert de gemeente veel minder geld op dan het oude plan met vijf halfvrijstaande huizen. De opbrengst kan tot 463.000 euro lager uitvallen, staat in een voorstel aan de gemeenteraad. Met het voorstel gaat het college van B en W ook voorbij aan de voorkeur van omwonenden en twijfels die er zijn of appartementen en patiowoningen wel in de buurt passen.

De voorkeur van buurtbewoners gaat uit naar het oude plan met vijf gezinswoningen. Ze zijn bezorgd over hun privacy en vergrijzing. Ook het Team Ruimtelijke Kwaliteit van de gemeente beoordeelt het oude plan als beste.

Het college kiest echter vanwege de grote behoefte voor seniorenwoningen. Nuenen heeft de komende jaren behoefte aan ruim 130 extra huizen voor ouderen. Juist omdat de Emmastraat dicht bij de voorzieningen in het centrum van Nuenen ligt, is de locatie bijzonder geschikt voor seniorenwoningen.

De gemeente gaat in onderzoek uit van acht tot twaalf patiowoningen, veertien tot zeventien appartementen of een combinatie van vijf patio's en negen appartementen. Als de gemeenteraad in juli instemt moet er een ontwikkelaar gevonden worden en het bestemmingsplan worden aangepast. De bouw van de seniorenwoningen staat gepland in de eerste helft van 2021.

Basisschool Het Palet aan de Emmastraat ging in 2010 dicht. Woningcorporatie Helpt Elkander wilde op die locatie bouwen maar haakte af. Sinds 2017 is de gemeente weer eigenaar van de grond.