Volledig scherm
Januari vorig jaar pakte de politie vijftien mannen en vrouwen op voor grootschalige drugshandel. Een aantal van hen is familie van elkaar en woonde in dezelfde Geldropse straat © fotopersburo Bert Jansen

Tot acht jaar cel voor Geldropse drugsbende

DEN BOSCH - Een man uit Geldrop, zijn zoon en zijn broer vormden volgens de Bossche rechtbank met een plaatsgenoot een bende die in hard- en softdrugs en grondstoffen handelde. Van de elf andere verdachten werd er een vrijgesproken. De straffen lopen uiteen van 170 uur werken tot acht jaar cel.

De zaak was een flinke bijvangst bij een onderzoek naar een handel in pillenmachines. Politie zag daar regelmatig een man (59) spullen inladen. Met een zendertje onder diens bus bleek hij dagelijks door het hele land te rijden. Thuisbasis was een tweedehands-winkel eerst in Someren, later vanuit Helmond. De eigenaars van de zaak, twee Geldropse broers, waren het brein achter de zaak, aldus de rechtbank. Volgens het OM zijn er miljoenen verdiend en honderden, zo niet duizenden kilo’s drugs verhandeld. Dat kwam naar voren toen undercoveragenten drie keer ‘spullen’ kochten en geleverd kregen.

Dat vindt de rechtbank ook, zo vonniste ze woensdag. De vier hoofdpersonen kregen de hoogste straffen. De ene eigenaar, zoals geëist acht jaar, zijn zoon de helft van de drie geëiste jaren. De tweede eigenaar hoorde vijf jaar na een eis van zeven. De vierde man kreeg zeven jaar, een jaar meer dan was geëist met een boete van bijna zestig mille.

Strafbankje

Vijf verdachten, onder andere uit Kerkdriel, Geleen en IJsselstein waren volgens officier van justitie Erna Vrijhoeven klanten van ‘het familiebedrijf in tweedehands goederen en eersteklas drugs’. Hun straffen liepen uiteen van 170 uur werken tot 21 maanden cel. Ook de echtgenotes en zonen van twee hoofdverdachten zaten in het strafbankje omdat in hun huizen wapens, geld en/of drugs lagen. Vrouw en zoon van de chauffeur hielpen daarnaast actief mee in de handel en wandel van de man des huizes. 

Nog twee verdachten hielpen bij het witwassen van het geld, aldus het OM, maar de rechtbank sprak een van hen vrij. De vonnissen vielen verder in goede aarde bij het OM, vrijwel alle straffen waren gelijk aan de eisen. Het onderzoek duurde slechts drie maanden, erg kort voor een bende en score van deze omvang. 

De twee broers, 54 en 43 jaar, hebben ernstige gezondheidsklachten. Celstraf zal hen zwaar vallen, zagen de rechters, maar de gepleegde feiten wogen desondanks zwaarder. Met de derde  hoofdverdachte waren ze tijdelijk vrij uit voorarrest, maar de rechtbank draaide dat nu terug: ze moesten mee met de politie of worden gearresteerd.

  1. Optocht Son en Breugel verzet naar dinsdag; Valkenswaard en Heeze gaan zondag niet door
    Update!

    Optocht Son en Breugel verzet naar dinsdag; Valkens­waard en Heeze gaan zondag niet door

    EINDHOVEN - Na Valkenswaard en Eindhoven zijn ook de optochten in Heeze en Son en Breugel van zondag afgelast. De Krutjesrapers verplaatsen hun stoet naar carnavalsdinsdag. Het is de eerste optocht die verzet wordt vanwege de slechte weersomstandigheden. De tochten in Valkenswaard en Weert gaan zondag ook niet door. Alle andere carnavalsstoeten gaan vooralsnog wel door, soms in aangepaste vorm om het risico van rukwinden te beperken. In Maarheeze hebben de wagenbouwers zaterdagmiddag grote moeite om de onderdelen van de praalwagens in elkaar te zetten door de harde wind.