Tot negen jaar cel geëist tegen Goudse inbraakverdachten die ook toesloegen in Waalre, Nuenen en Best

Het Openbaar Ministerie (OM) wil dat vijf Goudse inbraakverdachten jarenlang worden opgesloten. De officieren van justitie eisten woensdag tot negen jaar cel tegen de vijf Gouwenaars. Volgens het OM zijn zij in wisselende samenstelling verantwoordelijk voor 32 woninginbraken, gepleegd in verschillende woonplaatsen in Nederland waaronder Waalre, Nuenen en Best.

Volledig scherm
De vijf verdachten in de rechtbank © Nicole Coenen- van den Hout

De 22-jarige Ibrahim H. is volgens het OM de spil in het onderzoeksdossier dat de naam ‘Hand’ heeft gekregen. Tegen hem is negen jaar celstraf geëist. ,,Hij is een grote factor in het dossier”, zei de officier tijdens de zitting. ,,Geen inbraak werd zonder hem gepleegd.”

Faissal El K. (22) vergezelde H. volgens het OM 22 keer. Tegen hem eist het OM acht jaar cel, mede vanwege een ‘grote kans op herhaling’. Verdachte Khalid B. (25) moet van de officieren zes jaar de cel in. OM: ,,Hij heeft geen dagbesteding of startkwalificatie en knipte ooit zijn enkelband door. Hij moest België uit na veroordelingen en komt vervolgens in Nederland inbreken.”

Tegen de verdachten Rida B. (22) en Soufian T. (23) eiste het OM lagere straffen; 54 maanden cel voor B. en 40 maanden cel voor T., waarvan tien voorwaardelijk. Zij stonden naast verschillende zaken opgenomen in het dossier Hand, ook terecht voor een aantal losse inbraken.

Later meer

Verslaggever Serena Hofman doet vandaag in de rechtbank live verslag via Twitter

Up-to-date blijven van het laatste nieuws uit Gouda en omgeving? Schrijf je in voor de dagelijkse nieuwsbrief.