Volledig scherm
De gemeente Geldrop schrapt twee tennisbanen. © Thinkstock

Twee tennisbanen geschrapt bij Geldropse club De Helze

GELDROP - De Geldropse tennisclub De Helze moet het vanaf dit voorjaar met minder banen doen. De gemeente schrapt twee van de twaalf banen op het park aan de Eindhovenseweg. 

Een tennisbaan gaat gemiddeld zo'n vijftien jaar mee. De gemeente is eigenaar van de sportvelden en laat de banen regelmatig keuren. Onlangs werden zes van de twaalf Helze-banen gekeurd. Het zijn banen die al ouder zijn dan vijftien jaar. Uit de keuring bleek dat vier banen aan renovatie toe zijn. 

Steeds minder leden

Voor de gemeente was dit het moment om te onderzoeken of De Helze nog wel twaalf banen nodig heeft. De club heeft net als andere tennisclubs in Nederland te maken met een terugloop van het aantal leden. Het zijn er nu nog 500. Volgens richtlijn van de tennisbond (KNLTB) zijn er 50-70 spelers per baan. Bij verlichte banen is dat 90 spelers. Uitgaande van die norm zouden zes banen genoeg zijn. 

De gemeente heeft de soepele richtlijn gehanteerd en komt uit op acht tot tien banen. Met de club is afgesproken dat de twee banen die het dichtst bij het paviljoen en het terras liggen, gerenoveerd worden. Twee banen aan de rand van het park verdwijnen. Over twee jaar wordt de situatie opnieuw beoordeeld. Als het aantal tennisleden dan nog verder teruggelopen is, worden nog eens twee banen geschrapt. 

Banen houden sportbestemming

Omdat het hele terrein een sportbestemming heeft, kan er niet zomaar iets anders gedaan worden met de plek. Een woordvoerder van de gemeente zegt dat dat ook niet wenselijk is. Het gaat om sportterreinen en die moeten ook voor sport gebruikt worden. Is het niet voor tennis dan misschien voor de aan populariteit winnende sport padel-tennis of voor hockey. De hockeyvelden liggen naast de tennisbanen.