Volledig scherm
De Veulenkeuring in Gerwen. © FotoMeulenhof

Veranderende traditie op Gerwense veulenkeuring

NUENEN - Waar een aantal jaar geleden een staart bij een trekpaard een opvallende verschijning was, is dat nu het ontbreken er van. 

Langzaamaan verandert de traditie van het couperen en dus zijn ook op de konten van de trekpaarden de mooiste vlechtwerken te bewonderen. ,,Een kwestie van verandering, mede doordat er nieuwe generaties houders komen" aldus voorzitter Wim Raaijmakers van de Centrale Veulenkeuring Gerwen.

Het toiletteren van de veulens viel door de regen nog niet mee. Maar toen de zon doorbrak leverde de natte omgeving juist schitterende plaatjes op. De veulens betreden vervolgens per jaarcategorie de ring om daar te worden beoordeeld door een jury. De Ringmeester leidt alles in goede banen. Deze dag is dat Dirk Renders. ,,Ik zorg er voor dat de veulens op tijd in de ring verschijnen en in de juiste volgorde. En hoewel het wordt omgeroepen ga ik ook nog even bij iedere houder langs. Voor de duidelijkheid. Vaak zijn ze nog bezig met het toiletteren van het paard." 

Bepaalde standaarden 

Er zijn bepaalde standaarden hoe een paard er uit moet zien. Alle houders willen zo goed mogelijk met hun paarden voor de dag komen. ,,Het is een jurysport. Als ze dan allemaal in de ring staan loopt de jury er langs." 

Langs de ring becommentarieert het veelal vakkundige publiek, met stevige laarzen of klompen aan en de klak op het hoofd, de parade van paarden: ,,Mooie benen, mooie gang" of ,,Nee, die kleur staat mij niet aan”, klinkt het.

Quote

Nee, die kleur staat mij niet aan

Publiek

Renders: ,,De veulens worden op maat gesplitst en opnieuw beoordeeld. En ze moeten ook een keer stappen zodat de jury ziet hoe hun gang is. Dat levert een juryrapport op en de nummers 1, 2 en 3 voor iedere maat, in iedere categorie. Uit alle kampioenen wordt de algeheel kampioen gekozen." 

Beeldje van een trekpaard

Alle winnaars krijgen een rozet opgespeld. De overall winnaar gaat naar huis met een beeldje van een trekpaard. Een speciale prijs is er voor de 'Hengst met afstammelingen'. Bij de keuring zijn nazaten van deze hengst 'Uniek van de Zaaidijk' aanwezig, dat is een vereiste. Raaijmakers: ,,Als de afstammelingen goed scoren; het is dé kans om je fokhengst te promoten."