De politie deed vrijdag onderzoek op de  oorlogsbegraafplaats in Mierlo nadat graven en monumenten volgespoten waren met letters en leuzen.
Volledig scherm
De politie deed vrijdag onderzoek op de oorlogsbegraafplaats in Mierlo nadat graven en monumenten volgespoten waren met letters en leuzen. © Bert Jansen

Verdachte bekladden kerkhof Mierlo langer vast, ‘man heeft psychische problemen’

DEN BOSCH - De 36-jarige Mierlonaar die verdacht wordt van het bekladden van de Britse oorlogsbegraafplaats in Mierlo blijft voorlopig in de cel. 

De rechter-commissaris in Den Bosch heeft dinsdag besloten dat zijn hechtenis met veertien dagen wordt verlengd. De man wordt het plegen van vernielingen ten laste gelegd.

De Mierlonaar werd zaterdagochtend in zijn woning aangehouden. Uit eerste onderzoek komt volgens het Openbaar Ministerie een beeld naar voren van een man met psychische problemen. Ook buurtbewoners van de man omschrijven hem als vriendelijk, eenzaam, maar met momenten ook paranoïde en in de war.

Vrijdagochtend werd ontdekt dat grafstenen, de kapel en andere objecten op het Britse ereveld aan de Geldropseweg waren volgespoten met zwarte letters en teksten. Ook de woning van de man zou zijn volgekalkt met teksten.

De graven zijn in allerijl schoongemaakt, zodat dinsdag de herdenking in het kader van 75 jaar bevrijding gewoon kon doorgaan.