Volledig scherm
Vertellingen uit de oorlog in Nuenen © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Vertelling in Nuenen: bevrijding, ook voor de familie Van Rijckevorsel

NUENEN - De staande ovatie hield maar aan. De ontlading was na de indrukwekkende uitvoering van de vertelling '...aber Ich kann nicht anders' in Het Klooster groot.

Het publiek was getuige van een fenomenale avond die niemand onberoerd liet en in het bijzonder de dochters van de burgemeesters Van der Putt (Geldrop) en Van Rijckevorsel (Nuenen), ze zaten op de eerste rij, niet. Want het was hun verhaal dat werd verteld.

Betere benaming

Eigenlijk is dialoog een betere benaming dan vertelling. Verteller Hans Vervuurt ging namelijk, 75 jaar na de gebeurtenissen uit 1944, in gesprek met oud-burgemeester Van Rijckevorsel. Die wilde daar eigenlijk niet aan maar de geschiedenis zit hem nog zo hoog dat hij als vanzelf spreekt over het heftige dilemma waar de hechte regionale burgemeesterskring voor kwam staan, namelijk: wel of geen mannen uit het dorp aanwijzen voor de Arbeidseinsatz? Je melden bij de Duitse Beauftragte of onderduiken? De vraag die aldoor doorklonk, 'Wat zou u doen?' werd al aan het begin van de avond gesteld, gevolgd door: ,,Het wordt geen gemakkelijke avond.”

Volledig scherm
Vertelling uit de oorlog Nuenen vertolkt door Brass Band Nuenen. © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Dezelfde vraag aan het eind dwong het publiek tot zelfreflectie. Ondertussen was men onderdeel geweest van een intense ervaring. Door de intieme familiefoto's en heftige oorlogsbeelden op het scherm. Door de ontwrichtende muziek van Brass Band Nuenen die het drama een zwarte klankkleur gaf en de dialoog die toewerkte naar de dramatische ontknoping. Een zaal kan niet stiller zijn dan tijdens het voorlezen van het 'In Memoriam' voor iedere gesneuvelde burgemeester.

Tekst gaat verder onder het kader.

Dochters

Paula van der Putt (89) en Climmy van Rijckevorsel (75) ontmoetten elkaar deze week voor het eerst. Zij vonden de muzikale vertelling van Brass Band Nuenen fantastisch en waren geëmotioneerd en dankbaar voor alle aandacht voor het verhaal. Het is de geboorte van baby Climmy in 1944 die een grote rol speelt in de beslissing van haar vader onder te duiken en daardoor de oorlog te overleven. Voor haar heeft de vertelling bevrijdend gewerkt. ,,Het was prachtig, op zo'n hoog niveau en buitengewoon hoe de muziek samenging met de gebeurtenissen. En ik ben blij met de aandacht voor de andere burgemeesters. Het stuk voelt als een schoonmaak, de beklemming die ik vaak voelde is weg."