Vertrekkend schooldirecteur Marianne Boschman (65) is jaloers op de volgende generatie leraren
NUENEN - Ze begon als juf in een katholiek bolwerk en groeide uit tot bouwer, oprichter en directeur van meerdere openbare scholen. Marianne Boschman-Maas stopt nu na haar laatste klus in Nuenen. „Openbaar onderwijs accepteert iedereen. Dat is niet altijd vanzelfsprekend.”
Delen per e-mail
Toen ze begin jaren zestig zelf als kind in de klas zat, op de lagere school in Bladel, dagdroomde Marianne Boschman-Maas volop. „Dan keek ik om me heen en fantaseerde ik: hoe zou ik dit verbouwen, zodat ik hier kan wonen?”
Nu is het 2020, bijna kerstvakantie en dan begint haar pensioen. Voor de foto poseert ze in de opvallend natuurlijk ingerichte tuin van Het Mooiste Blauw. Deze basisschool in Nuenen-West ging in september open, na een jaar of drie vertraging.
Het was de laatste grote klus van Boschman, de oprichting van deze school. „Ik had het niet zo gepland. Maar dat het is gelukt én dat ik nog een half jaar heb mogen meekijken, daarvoor ben ik heel dankbaar.”
Nooit getimmerd of gemetseld, wel een scholenbouwer
Niet dat ze zelf ooit heeft gemetseld of getimmerd, maar Boschman is wel degelijk een scholenbouwer te noemen. Kijk maar naar haar cv. In 2004 kwam ze naar Nuenen om de nutsscholen Den Bussel en De Wettenaar te fuseren tot De Mijlpaal. Om die later te laten verhuizen naar een nieuw gebouw, met de naam Het Mooiste Blauw.
In 1991 begon ze in Beek en Donk, waar ze nog altijd woont, om de eerste openbare school van het dorp op te richten: Het Klokhuis. „Dat was een moeilijke tijd. In een katholiek bolwerk, niet makkelijk, wel heel mooi. Ik heb er geleerd om tegen een stootje te kunnen.”
Tegen de stroom ingaan en de leidersrol op zich nemen zat er al vroeg in bij Boschman. In haar geboortedorp Bladel, ook al zo’n katholiek bolwerk in die tijd, miste ze het creatieve, alternatieve leven dat haar vrienden in Nijmegen, Utrecht en Amsterdam leidden. „Ik ben nooit op kamers gegaan, mijn opleiding zat in Eindhoven en dat was te dichtbij.”
Als kind speelde ze al juf
Toch werkte ze vijf jaar in Bladel: eerst als kleuterjuf op de Mariahof, later als leidster op het Trippelveld. „Ja, ik werd al vrij snel hoofd. Als kind speelde ik al schooltje met mijn jongere zusje.” Lachend: „Ik was dan de juf. Deden we het andersom, dan was het snel klaar. Ik wil niet de baas spelen, maar vind het geweldig om anderen enthousiast te krijgen voor idealen.”
Even overwoog ze danseres of journalist te worden, maar bleef toch trouw aan het onderwijs. „Ik zag in 1979 een advertentie voor hoofd kleuterschool op Ameland. Ik dacht: ik kan in Eersel of Veldhoven werken, maar dat is hetzelfde als Bladel.”
Een vrouw als directeur was niet altijd gebruikelijk
Op Ameland werkte ze op kleuterschool het Schalkennestje. Toen die werd samengevoegd met de Kardinaal de Jongschool tot basisschool, wilde Boschman dolgraag directeur worden. „Maar ze wilden geen vrouw, daar in die katholieke enclave.”
Terug naar Brabant dus, met man en inmiddels twee kinderen. Na jaren katholiek onderwijs besloot ze de weg van het openbare onderwijs in te slaan. Ze werd een van de eerste vrouwelijke schooldirecteuren in de omgeving, toen zij in 1991 Het Klokhuis had opgericht in Beek en Donk. Die is inmiddels de grootste school van het dorp.
„Ik vind openbaar onderwijs heel belangrijk, ook in een tijd dat de meeste religieuze scholen weinig meer met geloof doen. Want wij hebben letterlijk in onze opdracht staan, dat elk kind welkom is. Je moet vóórleven dat iedereen geaccepteerd wordt. Dat is niet altijd vanzelfsprekend hoor.”
Jaloers op de volgende generatie leraren
Op de drempel van haar afscheid na 46 jaar onderwijs, zegt Boschman de volgende generatie leraren ‘te benijden’. „Er is zoveel moois te doen met kinderen, onderwijs is altijd in beweging. Neem de huidige pandemie. In deze tijd is het heel belangrijk om te praten over bijvoorbeeld sociale verhoudingen, verschillen tussen arm en rijk, afkomst en cultuur.”
Maar genoeg is genoeg, besloot Boschman toen Het Mooiste Blauw zo goed als zeker zou worden gebouwd. „Ik heb nog geen idee wat ik ga doen met mijn pensioen. Maar je bent er een keer aan toe. Zoals een kind er ooit aan toe is om naar school te gaan.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Vuurwerkschade Geldrop-Mierlo niet minder dan vorig jaar
-
Geldrops slachthuis wil sneller slachten maar niet méér. En soms op zaterdag
GELDROP - Het Geldropse slachthuis wil sneller slachten omdat dat goedkoper is. Volgens eigenaar Pali Group kan dat tot gevolg hebben dat er minder ‘productie-uren’ zijn, en dus minder overlast voor de buurt. -
PREMIUM
Nog eens vierduizend arbeidsmigranten krijgen onderdak in en rond Eindhoven
EINDHOVEN - De komende vier jaar krijgen nog eens vierduizend arbeidsmigranten in en rond Eindhoven fatsoenlijk onderdak. Zij worden vooral ondergebracht in nieuwe complexen dicht bij bedrijfsterreinen. -
Vrijwilligers werven voor de brandweer is ‘grote uitdaging’
VELDHOVEN - Wie altijd al brandweerman of -vrouw wilde worden krijgt in de regio nu de kans; de brandweer zoekt tientallen mensen die zich willen laten opleiden. De werving is in deze tijd een grotere uitdaging dan normaal volgens communicatieadviseur Leo Tegelaar van Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost. -
Nuenen krijgt iets meer tijd van bouwer Nuenen-West om de verkeersontsluiting te regelen
NUENEN - De gemeente Nuenen krijgt een paar maanden extra tijd van projectontwikkelaar BPD om het bestemmingsplan voor nieuwbouwwijk Nuenen-West op orde te maken. Eind mei moet het zover zijn, anders valt de bouw stil.
-
Weer uitstel voor bootcamp Bekende Nuenenaren, sportschool biedt wel gratis les aan zorgpersoneel
NUENEN - Vanwege de verlengde lockdown is de 10 Weken Challenge in Nuenen ook uitgesteld, tot na 9 februari. -
PREMIUM
Oplichters vragen geld voor nepafspraak vaccinatie: ‘Ik kan me wel voor mijn kop slaan’
EINDHOVEN - Nietsvermoedende ouderen bellen om een (nep-)afspraak voor vaccinatie te maken, en daar geld voor vragen. Een nieuwe vorm van oplichting. Een 73-jarige Eindhovense was het slachtoffer, en ze is niet de enige. ,,Als mensen ongerust zijn, trappen ze sneller ergens in.” -
Vuurwerkbom in Geldrop opgeruimd
GELDROP - De Explosieven Opruimingsdienst Defensie heeft vrijdagmiddag in de Geldropse wijk Coevering een vuurwerkbom opgeruimd. De Beringstraat, Admiraal Byrdstraat en de Pieter Nuytsstraat waren enkele uren afgezet en omwonenden werd gevraagd binnen te blijven.