GELDROP - Liberty Run in kasteeltuin Geldrop
Volledig scherm
GELDROP - Liberty Run in kasteeltuin Geldrop © Jean Pierre Reijnen

Veteranen genoten van Liberty Loop/Freedom Run in Geldrop

GELDROP - Voor de start van de Liberty Loop/Freedom Run bij Kasteel Geldrop verschenen de veteranen van de Tweede Wereldoorlog Joe Cattini (96) en Armando Marquez (95) met hun familie op het balkon. De bevrijders van Eindhoven en omgeving werden toegejuicht door 700 deelnemers en publiek. Om 11.00 uur klonk het fluitsignaal voor de 10 mijl, waarna ook de 8 en 4 mijl van start ging. 

Na de start, kreeg het publiek de gelegenheid om een selfie te maken met Cattini en Marquez en de mensen, waaronder veel kinderen dromden om hen heen. ,,Wonderfull”, zegt Cattini die zichtbaar geniet. ,,Dutch people are so friendly.” 

Twee van zijn familieleden, schoonzoon en kleindochter liepen mee op de afstand genoemd naar hem. De kleinzoon van Marquez zou ook graag meegelopen hebben, maar hij had tijdens een training zijn enkel verstuit. Behalve Marquez' kleinzoon was ook zijn dochter en zijn vrouw Christina (91) aanwezig. ,,I love everything”, aldus Marquez. 

De afstanden van de Liberty Loop/Freedom Run, 10 mijl, 8 mijl, 4 mijl, 800 meter en 16.00 meter waren vernoemd naar bevrijders van Eindhoven en omgeving: Armando Marquez, Joe Cattinie, Bill Pendell, Denys Hunter en Ken Thijs. De veteranen Marquez en Cattini waren aanwezig, Denys Hunter (95) is nog in leven, maar kon niet meer op reis. Bill Pendell en Ken Thijs zijn dit jaar overleden. 

Iedere loper kreeg een high five of een hand bij de finish van de 2 aanwezige veteranen. Sommige lopers salueerden. Behalve door de veteranen werden de lopers ook toegejuicht door publiek dat in grote getale bij de finish stond. ,,Het was een mooie route, maar wel zwaar", hijgt Cristian Tiemann uit Mierlo die 10 mijl heeft gelopen. Hij deed niet alleen mee om te trainen, ook omdat hij het thema bijzonder vond. Omdat de Liberty Run voor de 10e keer werd gelopen en de Freedom Run voor de 75e keer, was de Loop feestelijk gehouden. De uitslagen werden niet bijgehouden. ,,Dit jaar hebben we het dubbele aantal deelnemers", zegt organisator Nico van Dijck. ,,Het is dus in ieder geval een succes." Na afloop waren er festiviteiten bij het kasteel, zoals een optreden van drie Geldropse artiesten en het blaaskapellenfestival barstte om 13.00 uur los. In het centrum deden kinderen hun best om spullen te verkopen op de kinderrommelmarkt.