Volledig scherm
Terrein waar Tonnie van der Heijden woningen mag gaan bouwen in Gerwen. © FotoMeulenhof

Vijf huizen op veelbesproken stukje Gerwen

GERWEN - Drie jaar nadat burgemeester Maarten Houben van Nuenen en de Gerwense garagehouder Tonnie van der Heijden een akkoord presenteerden over de beëindiging van hun jarenlange strijd zijn hun afspraken ook echt ondertekend. Op de veelbesproken grond die de ondernemer terugkoopt van de gemeente komen vijf vrijstaande huizen.

Nee, blij is Tonnie van der Heijden (61) niet. ,,Deze kwestie kent alleen maar verliezers en de grootste gedupeerde ben ik zelf’’, zegt de garagehouder nog steeds geëmotioneerd. 

Nachtmerrie

Inmiddels twintig jaar geleden wilde hij zijn droom realiseren: de verhuizing van zijn garagebedrijf in het centrum van Gerwen naar een locatie aan de Smits van Oyenlaan. Van der Heijden verkocht zijn bedrijfshal, woning en grond (7916 vierkante meter) voor 3,2 miljoen euro in 2010 aan de gemeente maar de droom werd een nachtmerrie. 

De nieuwe bedrijfslocatie kwam er nooit en toen hij zijn bedrijf en grond wilde terugkopen werd hij onterecht het middelpunt van een grotere fraudeaffaire. Er was volgens de gemeente gerommeld met meerdere taxaties. Het beeld werd geschetst dat Van der Heijden ervan had geprofiteerd. 

Compromis

Het veelbesproken KAFI-onderzoek pleit hem vrij maar het kwaad is geschied. De garagehouder dreigt met een schadeclaim van 2 miljoen euro omdat zijn bedrijfsverplaatsing nooit heeft plaatsgevonden maar in 2016 sluit hij alsnog een compromis met de gemeente. 

Voor ongeveer 1 miljoen euro koopt hij een deel van zijn grond terug. De schadeclaim laat hij vallen als hij vijf huizen mag bouwen. Op een persconferentie maken de burgemeester én de ondernemer bekend dat de strijdbijl is begraven.

Bijna drie jaren verstrijken tot deze maand wethouder Caroline van Brakel in een vergadering haast tussen neus en lippen door bekendmaakt dat de afspraken op 8 mei zijn ondertekend. Monique Donkers die als langstzittende raadslid de hele voorgeschiedenis kent, kijkt verbaasd op. Zij ging ervan uit dat de ondertekening in 2016 had plaatsgevonden. 

Vertrouwen

Van der Heijden trekt in zijn reactie het boetekleed aan. Het compromis is niet eerder ondertekend omdat hij keiharde garanties wilde van de gemeente Nuenen. Het gebrek aan vertrouwen in de gemeente werkte natuurlijk niet mee, geeft hij toe. 

Aan de afspraken uit 2016 is in essentie niks veranderd, zeggen de gemeente en de ondernemer. Hij krijgt toestemming om aan de Kerkakkers in totaal vijf woningen in boerderijstijl te bouwen. Door al het geld dat hij heeft uitgegeven aan advocaten en architecten plus de gestegen bouwkosten is hij er geen cent beter op geworden, benadrukt Van der Heijden. ,,Ik heb me er bij neergelegd maar ik ben hartstikke ongelukkig. Het is zo oneerlijk. Ik wil dit nooit meer meemaken.’’

Opgelucht

Het garagebedrijf blijft op de huidige plaats in het centrum van Gerwen. De nieuwbouwwoningen zijn allereerst bedoeld voor hemzelf en zijn echtgenote en voor hun kinderen (28, 32 en 34 jaar).  

Omwonenden kunnen volgens hem opgelucht ademhalen na eerdere plannen om op dezelfde locatie een milieustraat te vestigen of woonunits voor vluchtelingen te plaatsen. ,,Ik heb het zo niet gewild maar ik ben overtuigd dat dit goed is voor Gerwen.’’