Volledig scherm
Een man stak de auto van de nieuwe vriend van zijn ex in brand, en diens kantoor dat tegen het huis van zijn ouders aanzit. Zij waren gelukkig niet thuis, zag de rechtbank . © Bert Jansen

Vijf jaar cel voor ‘terreurbranden’ in Nuenen door stalker

DEN BOSCH - Het stichten van twee branden in Nuenen en stalken van zijn ex moet Ruud V.  vijf jaar kosten. De rechtbank kan niet anders dan cel opleggen omdat deskundigen hem volledig toerekeningsvatbaar vinden. Wel noemen de rechters zijn gedrag ‘intimiderend en obsessief’. 

De in Deurne geboren V. (45) ontkent in alle toonaarden. Maar de rechtbank vindt wettig en overtuigend bewezen dat hij vorig jaar juni een Nuenense woning in brand stak met een molotov-cocktail. Het ging hem om het kantoor van de nieuwe vriend van zijn ex, maar die werkt bij zijn ouders, op leeftijd. Eerder ging de auto van de vriend ook al in vlammen op.  Het OM had meer verdachte branden in het dossier en noemde het gedrag van de man ‘ronduit terreur’. Als straf eiste officier van justitie Ester Lodder zes jaar cel. 

De rechtbank zag heel wat bewijs dat het echt Ruud V. moet zijn  geweest. Er zijn camerabeelden, hij, zijn auto en zijn fiets zijn herkend, de route van zijn auto wijst er op, daarin lagen aanstekers, en eenzelfde tas als de brandstichter had met benzinesporen. Ook stalking van zijn ex ziet de rechtbank als bewezen. 

Lang is stilgestaan bij zijn geestesgesteldheid, maar deskundigen zien geen stoornis. Volgens de rechtbank ziet V. niet in wat voor leed hij heeft veroorzaakt. Integendeel, hij zegt dat de slachtoffers zelf de branden aanstaken om de verzekering op te lichten.