Volledig scherm
Vincentre IN Nuenen © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Vincentre hoopt op subsidie Brainport voor uitbreiding

NUENEN - Bezoekerscentrum Vincentre in Nuenen hoopt op 435.000 euro subsidie vanuit Brainport om de uitbreiding te kunnen betalen. Als het geld wordt toegekend is de financiering van de verbouwing rond. 

Directeur Simone van der Heiden bevestigt dat er reikhalzend wordt uitgekeken naar het besluit dat de stichting Brainport naar verwachting later deze maand neemt over de aanvraag. ,,Dan zijn we er zo ongeveer wel’’, zegt ze over de totale financiering van de ambitieuze uitbreiding. 

De aanvraag is eind vorig jaar ingediend. Vertegenwoordigers van het museum moeten hun plannen nog nader toelichten, zegt ze. ,,Ik begrijp dat er tot dusver positief op is gereageerd maar meer kan ik ook niet zeggen.’’

Gemeente en ASML

In totaal heeft het rijk via Brainport 5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor projecten die de hele regio aantrekkelijker maken voor kenniswerkers én voor alle andere inwoners. De bedragen worden gelijk verdeeld in de subregio’s Kempen, Peel, A2-gemeenten en het Stedelijk Gebied Eindhoven.

De negen gemeenten in het stedelijk gebied hebben achtereenvolgens een nieuwe  fietskunstroute, het Vincentre (435.000 euro) en de sport- en beleefcampus De Braak in Helmond (100.000 euro) voorgedragen.

Belangrijke voorwaarde voor ontvangst van de subsidie is dat andere partijen minimaal hetzelfde bedrag bijdragen. Het Vincentre kan onder andere rekenen op financiële steun van de gemeente Nuenen die 500.000 euro uitleende aan Van Gogh Brabant om de grond te kunnen kopen die nodig is voor de uitbreiding. Ook de Veldhovense chipmachinefabrikant ASML draagt financieel bij aan de verbouwing. 

Ontwerp

Voor veel toeristen die een bezoekje brengen aan Nuenen wegens Vincent van Gogh is het Vincentre het beginpunt. Plannen voor de uitbreiding van op het braakliggende terrein naast het bezoekerscentrum in het centrum van Nuenen bestaan al lang. Behalve aan de financiering is ook gewerkt aan een ontwerp met draagvlak. 

Op de eerste twee ontwerpen was veel kritiek. Het Vincentre hoopt binnenkort een nieuw ontwerp te kunnen presenteren.