Vissensterfte in de vijver in Nuenen.
Volledig scherm
Vissensterfte in de vijver in Nuenen. © Bert Jansen

Vissen sterven in overbevolkte vijver Nuenen aan zuurstoftekort na karperdumping

VideoNUENEN - Er werd al weken geleden bij de gemeente aan de bel getrokken met de waarschuwing dat er een onhoudbare situatie in de vijver in het Park was ontstaan. Er zat na illegale dumpingen van volwassen (koi)karpers een ongezonde hoeveelheid nageslacht in de vijver, in combinatie met een te laag zuurstofgehalte van het water. De gemeente liet weten actie te gaan ondernemen, maar voor veel van de vissen komt deze actie helaas te laat: ze sterven massaal. 

Via een melding zaterdagmiddag bij de politie door dezelfde bezorgde Nuenenaar werd gehoopt de situatie te goede te keren of om toch de dode vissen te laten opruimen, al was het alleen maar om verspreiding van ziektes te vermijden. Vanuit de gemeente gaf de dienstdoende ambtenaar van de piketdienst aan niet over de geschikte middelen te beschikken waardoor niet eerder dan maandag tot actie kan worden overgegaan en hij kwam daarom ook niet kijken.

Een van de gestorven vissen in de Nuenense vijver.
Volledig scherm
Een van de gestorven vissen in de Nuenense vijver. © RV

Zuurstofdip

Vissen in vijver Park sterven massaal door zuurstofgebrek.
Volledig scherm
Vissen in vijver Park sterven massaal door zuurstofgebrek. © Miriam Van Den Nieuwenhof

Een woordvoerster van de meldkamer gaf na de tweede keer contact  met haar te hebben opgenomen, aan dat zij melding had gedaan bij de brandweer. De brandweer bleek de melding weer te hebben doorgezet naar Waterschap De Dommel. Gebiedsbeheerder Paul Verkuijlen van het Waterschap vroeg eerst telefonisch om opheldering over de situatie. Deze vond hij zodanig ernstig dat hij kwam kijken, ondanks dat de vijver eigendom is van de gemeente.
Verkuijlen: ,,De regen is zuurstofarm en zorgt voor een zuurstofdip. Zeker na een periode van droogte. En als er al te weinig zuurstof in het water zit, dan krijg je dit, deze massale sterfte. Daar is helaas weinig aan te doen. Als je water toevoegt of gaat pompen ga je het water omroeren en dan maak je het alleen maar erger.”

Te lang gewacht

De monsters die Verkuijlen nam gaven het bijzonder lage zuurstofpercentage van 13% aan. ,,Er is veel te lang gewacht” was zijn commentaar alvorens gezamenlijk de ongeveer 40 dode vissen uit het water werden gehaald om ze in grote vuilniszakken te doen. ,,Dode vissen ruimen is weer wel de taak van het Waterschap. Dus morgen zal ik waarschijnlijk nog een keer terugkomen, dan zijn er vast weer meer dood en die kun je natuurlijk niet laten liggen.”

Volgens de bezorgde Nuenenaar ligt de onttrekkingsvergunning al wel op het gemeentehuis maar moet daar nog een handtekening onder. Voor een flink aantal vissen is dat te laat. Voor de rest is het te hopen dat die maandag wordt gezet.

Buurtbewoners

Buurtbewoners scheppen de vissen uit de vijver in een poging ze te redden.
Volledig scherm
Buurtbewoners scheppen de vissen uit de vijver in een poging ze te redden. © Bert Jansen

Zaterdagavond heeft een aantal buurtbewoners het heft in eigen handen genomen. Met emmers en netjes hebben zij geprobeerd de vissen uit de vijver te halen om ze elders uit te zetten. 

Vissensterfte in Vijver Nuenen
Volledig scherm
Vissensterfte in Vijver Nuenen © Bert Jansen