Volledig scherm
Geldrop, korte kerkstraat, voetgangersgebied © Dave Hendriks - Foto Meulenhof

Voetgangers veiliger door camera's Korte Kerkstraat in Geldrop

GELDROP - In de Korte Kerkstraat in Geldrop worden in oktober 5 camera's geplaatst. Die gaan registreren welke automobilisten en scooter- en brommerrijders zich niet aan de regels houden. De overtreders worden beboet.  De maatregel kost 20.000 euro. 

Vooral voor voetgangers moet het op de Korte Kerkstraat tegen het einde van het jaar een stuk veiliger geworden zijn. Vanaf oktober kan eigenlijk niemand nog aan het spiedend oog van 5 camera’s ontsnappen. En alle kentekens van auto's, brommers en scooters die buiten laad- en lostijden over het winkelgebied rijden worden geregistreerd.

De eerste 2 maanden krijgen de overtreders een waarschuwing. Daarna is het menens.  Al kon een woordvoerster van de gemeente nog niet zeggen hoe hoog de boetes zullen zijn. 

De camera's zijn een wens van de Geldrop-Mierlose gemeenteraad. De Korte Kerkstraat is 2 jaar geleden helemaal heringericht en opnieuw bestraat. Ook de Heuvel zal komend jaar zo'n metamorfose ondergaan. De politiek moest een besluit nemen over hoe het naleven van de regels binnen die winkelzone het best gehandhaafd kunnen worden.  

Onwenselijk

Een raadsmeerderheid voelde er niks voor om de straat af te sluiten met verzinkbare paaltjes. Het idee was dat de manier waarop de straat werd ingericht en de bordjes (voetgangerszone en de laad- en lostijden) duidelijk genoeg zouden zijn. Cameratoezicht zou pas aan de orde komen als het gemotoriseerd verkeer zich onvoldoende aan de regels houdt en het voor voetgangers te onveilig wordt. Dat vond de politiek onwenselijk in een van de belangrijkste winkelstraten van Geldrop. 

Geknipt

Toen al snel bleek dat er brommers, scooters en auto's bleven rijden over de Korte Kerstraat, werd alsnog de komst van camera's voorbereid. Een besluit daarover werd al een jaar geleden genomen. Maar in eerste instantie zou de software alleen kentekens van auto's registreren. Een aanvullende wens van de gemeenteraad was dat ook brommers en scooters geknipt moeten kunnen worden. Zij maken de straat net zo goed onveilig. Die wens leidde wel tot vertraging, maar nu komen de camera's er dan toch.