Schoolkinderen plaatsten gisteravond zo’n 1800 lichtjes bij de vijver in het Park
Volledig scherm
Schoolkinderen plaatsten gisteravond zo’n 1800 lichtjes bij de vijver in het Park © Dave Hendriks - Foto Muelenhof

Vol bevrijdingsprogramma in Nuenen

Bevrijding 75 jaarNUENEN De bevrijding van Nuenen kon vrijdag vanaf 10.00 uur gevierd worden. En dat gebeurde dan ook volop; er stond veel op het programma.

Al vroeg in de ochtend arriveerden oude legervoertuigen in Het Park en werd er koffie geschonken vanuit een Amerikaanse Rode Kruiswagen. De hele dag door bezochten de hoogste klassen van de Nuenense basisscholen Het Klooster waar in de theaterzaal een film werd vertoond. Die verhaalde in vogelvlucht over WO II, vanaf de Duitse opmars en de belegering van Nederland tot en met de bevrijding. Ook de lange lijst van namen van gesneuvelden in of uit Nuenen kwam voorbij. De jeugd, in het begin luidruchtig, werd er stil van.

Op de kiosk werden de vijf winnaars bekendgemaakt van de scholen die meededen aan de wereldwijde Peace Poster wedstrijd waarin een vlag moest worden ontworpen. En in de middag onthulde jeugdburgemeester Luuk van den Nieuwenhuijzen het naambordje ‘Bevrijdingsplein’ bij het monument en de aansluitende rotonde. Gedurende de dag was er voortdurend toeloop van Nuenenaren die een kijkje in het Park kwamen nemen bij de oude legervoertuigen en de vele honderden lichtjes die werden geplaatst rond de vijver in het Park, vergezeld van vlaggetjes met vredesboodschappen.

Het belangrijkste onderdeel van de herdenking volgde in de avond met de ceremonie op het bordes van Het Klooster. De belangstelling was groot en de sfeer gedragen. Het ontsteken van het vuur, de kransleggingen, de speeches en het vendelzwaaien, bij alles hing dezelfde bijzondere sfeer die de hele dag al overheerste in het Park. De organiserende comités hebben er samen met de inwoners van Nuenen een hele bijzondere dag van gemaakt.