Volledig scherm
Eigenaar Hennie Merks (r) bij molen De Roosdonck in Nuenen

Vooralsnog geen geld van gemeente voor herstel molen De Roosdonck in Nuenen

NUENEN – De gemeente Nuenen ziet vooralsnog geen kans om financieel bij te dragen aan de renovatie van molen De Roosdonck. Toch is er voor eigenaar Hennie Merks nog hoop omdat politieke partij W70 geld wil vrijmaken.

De Roosdonck is meerdere keren door Vincent van Gogh getekend. De molen is daarom een belangrijke trekpleister voor toeristen in Nuenen. De staart van de molen is rot en voor reparatie is ongeveer 45.000 euro nodig. Als de staart is vervangen, kan de molen weer tientallen jaren veilig draaien. 

Eigenaar Hennie Merks kreeg van het Molenfonds een grote bijdrage van 31.612 euro en vroeg de gemeente om subsidie van 9000 euro. Ook van het Prins Bernhard Cultuurfonds verwacht Merks nog een bijdrage. 

Macht

Wethouder Ralf Stultiëns (W70) legde donderdagavond in de gemeenteraad uit dat hij het verzoek van de eigenaar heeft afgewezen. Nuenen heeft volgens hem geen potje voor subsidie aan rijksmonumenten. ,,We hebben met de eigenaar diverse gesprekken gehad en hem tips gegeven over subsidiemogelijkheden. Wij hebben alles gedaan wat in onze macht ligt maar zelf hebben we geen mogelijkheden om bij te dragen’’, zei hij. 

De laatste hoop is gevestigd op de gemeenteraad. Raadslid Patrick Swinkels die de wethouder om opheldering vroeg, kondigde aan dat zijn partij W70 in het najaar met een voorstel komt om in de begroting van volgend jaar geld te reserveren voor de restauratie. 

  1. Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaarden bij pinautomaten
    PREMIUM

    Drie jonge Roemenen in Deurne opgepakt na overvallen op hoogbejaar­den bij pinautoma­ten

    DEN BOSCH - Drie jonge Roemenen hebben volgens het Openbaar Ministerie (OM) zeker 26 keer hoogbejaarde mensen overvallen bij pinautomaten. Ze maakten honderden euro’s per keer buit. Een advocaat had een opvallend betoog: zijn cliënt kan er niks aan doen, want is als Roma opgevoed met het idee dat misdaad mag. Dat zei de advocaat vrijdagochtend bij de rechtbank in Den Bosch, tijdens een voorbereidende zitting.