De weekmarkt in Mierlo.
Volledig scherm
De weekmarkt in Mierlo. © Tom Valstar

Weekmarkt Geldrop en Mierlo lost het zelf op met nieuwe stichting

GELDROP-MIERLO - Marktkooplui in Geldrop en Mierlo gaan zelf de weekmarkt organiseren. De nieuwe Stichting Markten Geldrop-Mierlo krijgt de marktterreinen van de gemeente in bruikleen en gaat nieuwe contracten sluiten met ondernemers.

In steeds meer gemeenten wordt de weekmarkt verzelfstandigd. Gemeenten vinden het organiseren en beheren van de markt niet langer een gemeentetaak. Bovendien kan een markt georganiseerd door ondernemers zelf veel beter inspelen op veranderende behoeften van de consumenten.

In een vergadering van gemeenteraadsleden bleek deze week dat de Geldrop-Mierlose politiek het helemaal eens is met de verzelfstandiging. En de marktkooplui zelf ook. Dat zei Henk Achterhuis, voorzitter van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). Achterhuis was vanuit Zeewolde speciaal naar Geldrop afgereisd om te benadrukken hoe goed het is voor de handel als ondernemers zelf meer invloed hebben. De ondernemersorganisatie voor ambulante ondernemers begeleidt nieuwe lokale stichtingen bij het vormen van een moderne markt. Onder meer in Valkenswaard, Bergeijk en Bladel gebeurde dat al.

Achterhuis vertelde dat inmiddels drie bijeenkomsten met marktkooplui hebben plaatsgevonden. Daarbij was meer dan de helft van de marktkraamhouders in Geldrop en Mierlo aanwezig en die waren allemaal voor het losmaken van de markt van de gemeente. De gemeente Geldrop-Mierlo heeft wel toegezegd dat de nieuwe stichting dit jaar én volgend jaar 4000 euro krijgt om de markt te promoten.

Volgens Achterhuis is het vooral zaak voor de nieuwe stichting om de kwaliteit van de markt te bewaken. ,,De markt moet commerciëler en zakelijker'', zei hij, ,,er zullen ook strengere eisen gesteld worden aan ondernemers die mee willen doen. Wie geen kwaliteit biedt, komt niet op de markt. Verder moet er goed nagedacht worden over openingstijden en zal de samenwerking gezocht worden met andere ondernemers in het centrum en de horeca.''

Voor Geldrop komt daar bij dat de weekmarkt binnenkort tijdelijk naar een andere plek moet omdat het centrum op de schop gaat. Daarover gaat de nieuwe stichting met de gemeente overleggen.

De weekmarkt in Geldrop is woensdags van 9.00 tot 17.00 uur, die in Mierlo op donderdag van 08.00 tot 13.30 uur.