Een vrouwtjespad draagt het mannetje naar de geboortepoel.
Volledig scherm
Een vrouwtjespad draagt het mannetje naar de geboortepoel. © Bran Hakstege

Weinig Geldropse padden maakten gebruik van oversteekhulp

GELDROP - Het aantal padden dat de paddenwerkgroep van IVN Geldrop heeft overgezet bleef ver achter bij voorgaande jaren. 

In 2018 werden er 3100 padden overgezet, in 2019 iets meer dan 2100 en dit jaar maar 726. Padden trekken ieder jaar naar hun geboortepoel om zich daar voort te planten en IVN Geldrop helpt ze oversteken bij de Rederijkerslaan en aan de Bosrand. Dit jaar vielen maar weinig padden in de emmers achter de schermen die waren opgesteld langs de kant van de weg, zodat ze door vrijwilligers over de weg gezet konden worden. 

Niet naar ander vennetje

Dat de padden naar een ander vennetje getrokken zijn, kan in Geldrop niet het geval geweest zijn. ,,Het gebeurt wel eens dat padden een gunstiger gelegen watertje kiezen, maar er zijn er in Geldrop geen poelen bijgekomen de afgelopen jaren",  aldus Plonie van Campen die de paddenoversteek organiseert. ,,De afname van overstekende padden lijkt een landelijke trend te zijn. De cijfers zijn nog niet compleet, maar voorlopig zijn die niet gunstig”.

Het is gissen naar de oorzaak van de teruggang. ,,Het zou kunnen dat er veel minder padden zijn door de droge zomers van de afgelopen jaren",  veronderstelt Van Campen.  ,,Padden zijn maar korte tijd bij het water om te paren en eitjes af te zetten. De rest van het jaar verblijven ze in het bos onder struiken, takken en bladeren, waar ze slakken en wormen vinden. Door de hitte en droogte van afgelopen jaren zijn die diep in de bodem weggekropen, onbereikbaar voor de padden”. 

Rommelhoekjes helpen

Volgens van Campen kan de paddenpopulatie zich bij gunstigere zomers snel herstellen. ,,Het duurt 3 jaar voor ze geslachtsrijp zijn, maar ze leggen veel eieren en doordat de poelen deze zomer zijn drooggevallen, zijn er geen vissen die de eieren opeten”. Mensen kunnen de paddenpopulatie een handje helpen door rommelhoekjes in de tuin te maken: ,,Hoopjes bladeren laten liggen of een paar dakpannen neerleggen waar ze onder kunnen kruipen”.