Philips zorgde vroeger ook voor het vervoer van de medewerkers die ver weg woonden.
Volledig scherm
Philips zorgde vroeger ook voor het vervoer van de medewerkers die ver weg woonden. © gemeente Eindhoven

Werkbedrijf Senzer gaat banen zoeken in Eindhoven

GELDROP-MIERLO - Werkbedrijf Senzer gaat beter netwerken in en rond Eindhoven. Doel is om voor mensen met een bijstandsuitkering uit Geldrop en Mierlo werkplekken te vinden in dat deel van de  regio. 

De nieuwe directeur van Senzer, Marion van Limpt, kwam dinsdagavond aan de Geldrop-Mierlose politiek uitleggen hoe de instelling een tekort van 7 miljoen euro gaat opvangen. Senzer begeleidt werkzoekenden uit Helmond, Geldrop-Mierlo en 5 Peelgemeenten. Het betaalt ook de bijstandsuitkeringen. De zeven gemeenten krijgen daarvoor geld van het rijk. Dat geld geven ze (grotendeels) door aan Senzer. Maar dit voorjaar bleek het totale budget in plaats van de verwachte 67 miljoen euro maar 60 miljoen euro te zijn. 

Met geld uit de eigen spaarpot,  het schrappen van 42 banen en een extra bijdrage vanuit de gemeenten (in totaal bijna 7 miljoen euro vanaf 2021) wordt dat gat de komende jaren gedicht. Voor Geldrop-Mierlo is die extra bijdrage 8,5 ton. 

Bedenkingen

Hoewel er in de Geldrop-Mierlose raad lof was voor de manier waarop de nieuwe directeur de zaken voortvarend aanpakt, waren er ook bedenkingen. Zo liet Henk Dielis (DGG) weten dat hij nog steeds veel Geldropse klanten van Senzer hoort mopperen: ,, Ze zeggen dat ze voor werk richting Helmond en de Peel gestuurd worden, terwijl wij hier op Eindhoven gericht zijn.”  Namens de PvdA wees Paul Elsendoorn er op dat het voor een bijstandsgerechtigde zonder auto en met weinig geld wel een enorme toer is om in het buitengebied van Deurne aan de slag te moeten. Hij vroeg zich af of Senzer geen busjes kan laten rijden, zoals Philips dat vroeger deed voor de werknemers uit België. Fractievoorzitter Jan Peters Rit tenslotte vroeg of het nog steeds zo is dat Senzer in verhouding tot de andere gemeenten voor weinig klanten uit Geldrop-Mierlo werk vindt. 

Inhaalslag

Van Limpt kon de raadsleden op alle fronten geruststellen. Ze erkende dat Senzer tot nu toe te weinig heeft gekeken naar werk-mogelijkheden in het Eindhovense. ,,We zijn met een inhaalslag bezig", zei ze. Verder wil Senzer ook werk maken van het busjes-vervoer. En met het bemiddelen van Geldrop-Mierlose werkzoekenden gaat het inmiddels een stuk beter. Dit jaar is de gemeente zelfs de 3e in de rij van 7 als het gaat om het aantal geplaatsten.