De damast-verzameling van Frans van Dijk uit Leende wordt door het Weverijmuseum in Geldrop gearchiveerd.
Volledig scherm
PREMIUM
De damast-verzameling van Frans van Dijk uit Leende wordt door het Weverijmuseum in Geldrop gearchiveerd. © DCI media

Weverijmuseum Geldrop gaat Van Dijk-damastcollectie archiveren en (online) tonen

GELDROP/LEENDE - Het Geldropse Weverijmuseum gaat de bijzondere collectie damasten servetten en tafellakens van Leendenaar Frans van Dijk beschrijven, fotograferen en - in ieder geval via de website - tonen. Ook de eigen collectie textiel van het museum zal op die manier ontsloten worden. 

Quote

Tuurlijk, zo'n mooie verzame­ling, die wil je vastleggen en laten zien

Bert Vermeer, Weverijmuseum Geldrop

Het was een hartenkreet die Leendenaar Frans van Dijk (71) begin dit jaar slaakte in deze krant. De telg uit de gelijknamige Waalrese textielfabrikantenfamilie bouwde een prachtige verzameling bijzonder damast op. Met onder meer stukken die bestemd waren voor het Eindhovense hotel 't Silveren Seepaerd, de Holland-Amerikalijn en het huwelijk van Beatrix en Claus. Nergens is zijn collectie gearchiveerd. Laat staan dat andere mensen er kennis van kunnen nemen. Hij was al eens wezen ‘leuren’ bij het Tilburgse Textielmuseum, maar daar was weinig interesse. 

Bert Vermeer, oud-bibliotheekdirecteur en huidig co-directeur van het Weverijmuseum in Geldrop, veerde op toen hij het interview las. Dit was nou net iets waar zijn bibliothecaris-hart harder van ging kloppen: een 'dode collectie’ ontsluiten. ,,Tuurlijk, zo'n mooie verzameling, die wil je vastleggen en laten zien”.