Volledig scherm
Anneke Schröder, Bregje van Ekert en Corrine Heyrman (v.l.n.r.) staan klaar met koffie en koekjes. © DCI media

Wijk Zesgehuchten komt met speciale theatervoorstelling

GELDROP - Bewoners van de wijk Zesgehuchten kunnen komende weken op een kleine tribune komen vertellen wat zij bijzonder vinden aan het wonen in die wijk.

Gistermiddag stond de tribune op het kerkplein. Komende weken komt het bouwwerkje op andere plaatsen in de wijk te staan. Met een verslag van die verhalen maken theatermakers een verhaal dat moet leiden tot zes verschillende toneelvoorstellingen in op 23 en 24 mei in de wijk te zien zijn. Wethouder Rob van Otterdijk initieerde het plan voor het project dat de naam Het geheim van Zesgehuchten kreeg.

De wethouder weet dat Zesgehuchten een geliefde pek is om te wonen. ,,De vraag is: wat maakt die wijk bijzonder?" De Vlaamse schrijfster Corrine Heyrman, afgestudeerd aan het conservatorium van Antwerpen als verhalenverteller, gaat het verhaal maken van de tribunegesprekken.

Op zoek naar verhalen

,,We willen hier op de tribune horen wat de mensen vinden dat de wijk bijzonder maakt. Iedere plek in deze wijk heeft toch zijn bijzondere dingen", vindt de schrijfster. ,,Mensen vertellen over het verdwijnen van een bakker, de slager en de groenteman van de wijk. Wij gaan op zoek naar de verhalen die ook iets verder gaan. Wat is voor hen belangrijk in gesprek en ontmoeting met elkaar. Dat kan inspirerend zijn voor andere wijken", meent regisseur Anneke Schröder.

Schröder zit al 35 jaar in het vak, nadat ze de theaterschool in Kampen afrondde. Op zes plaatsen in de wijk zullen vrijwilligers een deel van het verhaal over het geheim uitvoeren. Bezoekers maken dan een rondwandeling langs de verschillende locaties. Bregje van Ekert is de productiemanager die voor die uitvoering gaat zorgen.

Wanneer het project geslaagd is? ,,Als we in mei zes heel mooie, verschillende verhalen zien. Wellicht met een lach en een traan", vindt de regisseur. ,,De mensen zouden iets moeten kunnen gaan zien wat verrast en wat herkenbaar is", meent Corrine Heyrman. 

De tribune staat donderdag 20 februari om half twee bij Josephinehof, op 26 februari om half één op de Beekweide. Op 27 februari om vijf uur bij de fritestent en op zaterdag 29 februari om acht uur bij de bakker. Mogelijk komt de tribune ook nog elders te staan.