Volledig scherm
Eveline Manders, Frank Verhulst (Allego) en Frank Manders op de plek aan de Collse Hoefdijk in Nuenen waar zij een laadstation voor e-trucks willen vestigen © FotoMeulenhof

Wijkraad Eeneind in Nuenen keert zich tegen laadstation voor vrachtwagens

NUENEN - De wijkraad Eeneind ziet de komst van een laadstation voor e-trucks aan de Collse Hoefdijk in Nuenen niet zitten. De gekozen locatie is gevaarlijk, waarschuwt de wijkraad. Ook bestaat de vrees dat de aanleg van een tunnel onder het spoor in gevaar komt. 

In een toelichting op een brief die aan de gemeente Nuenen is gestuurd, zegt voorzitter Igor Paulussen dat de wijkraad overvallen is door de overeenkomst die met betrokken bedrijven is gesloten over het laadstation. Exploitant Allego wil de grond aan de Collse Hoefdijk vijftien jaar pachten van de gemeente Nuenen.

Zeer ongelukkig

 ,,Het is niet netjes dat we niet betrokken of geïnformeerd zijn’’, aldus Paulussen. De wijkraad heeft daarom een ongevraagd advies gestuurd aan het college van B en W met de bezwaren. 

De tegenstanders wijzen onder andere op de brandgevaren. De brandweer is volgens hen niet uitgerust om brandende elektrische auto's te blussen. Bij vrachtwagens en snelladers met groot vermogen zijn de gevaren nog groter, denken ze. ,,De ligging van het laadstation naast een tankstation en vlakbij een spoorlijn waarover chemische stoffen worden vervoerd, is dan wel zeer ongelukkig’’, staat in de brief. 

Tunnel

De locatie roept nog meer bezwaren op omdat de gewenste tunnel onder het spoor aan de Collse Hoefdijk mogelijk jaren vertraging oploopt. ,,De wijkraad vreest dat bij de realisering van het laadstation onvoldoende rekening wordt gehouden met de aanleg van een tunnel waardoor de bouw minstens vijftien jaar geblokkeerd zal zijn.’’

De wijkraad denkt dat transporteurs en bijvoorbeeld de bedrijven op toekomstig bedrijventerrein Eeneind-West meer hebben aan een tunnel dan aan een laadstation. Pachtinkomsten voor de gemeente wegen niet op tegen de nadelen, concluderen de leden. 

Onzeker

Allego en transportbedrijf Tinie Manders kondigden de komst van het laadstation voor vrachtwagens in oktober aan als Europese primeur. Directeur Eveline Manders bevestigt dat de direct omwonenden nog niet zijn geïnformeerd. Zij zegt dat het project door nieuwe ontwikkelingen onzeker is geworden maar wil nog niet meer kwijt. ,,Als het aan ons ligt, gaat het plan wel door.’’