Volledig scherm
Wim Manders werd tijdens de jaarlijkse nieuwjaarsbijeenkomst van Mifano gehuldigd als platina ­jubilaris. © Foto Sem Wijnhoven/FotoMeulenhof

Wim Manders al 70 jaar lid van voetbaltrots Mifano in Mierlo

MIERLO - Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van Mifano werden twaalf jubilarissen gehuldigd, tezamen goed voor 520 jaar voetbalglorie. Wim Manders (83) uit Mierlo is 70 jaar lid van Mierloos voetbaltrots en platina jubilaris.

In de week dat hij dertien jaar werd, schreven zijn ouders hem in bij Mifano, herinnert Manders zich. De reden: hij had drie broers en ze waren allemaal lid. Maar de belangrijkste reden was toch dat Wim toen al dol was op voetballen. ,,Er was indertijd een voetbalvereniging, turnvereniging en een harmonie. Gymmen wilde ik niet en ik bespeelde geen instrument, dus voetballen bleef over”, zegt hij met een schaterlach.

Manders speelde hoofdzakelijk in Mifano 2 maar heeft ook als verdediger in Mifano 1 gespeeld. Meestal speelde hij op de rechtsback positie en soms centraal in de verdediging. Ook was de geboren en getogen Mierlonaar een tijd actief bij het jeugdvoetbal en is hij een aantal jaren vrijwilliger geweest als terreinbeheerder. Tot zijn 39ste voetbalde hij zelf, maar hij heeft zich nooit aangesloten bij de veteranen. ,,Ik had een eigen bedrijf, Schoen- en Sporthuis Wim Manders, en daar ging veel tijd in zitten. Op zondag deed ik de administratie, maar zodra ik dat af had fietste ik snel naar het sportveld.”

Hard op hard

Manders was een fanatieke voetballer in zijn jeugdjaren, vertelt hij met een grijns. Hij is trots op het feit dat hij nooit geblesseerd is geraakt. ,,Want het ging hard op hard! Vooral als we tegen ’t Hout speelden, dan ging het er fel aan toe. Daar moesten we van winnen.”

Manders kijkt met name met veel plezier terug op het jaar 1963. ,,Een geweldig voetbaljaar, want we werden met maar liefst vier elftallen kampioen. Heel Mierlo stond op z’n kop!”

Tijdens de traditionele nieuwjaarsbijeenkomst van Mifano werden de twaalf jubilarissen afgelopen week gehuldigd. Verrast met zijn jubileum was Manders niet. ,,Ik kan nog steeds goed tellen, hoor”, zegt hij met een knipoog. ,,Ik heb zelf iemand van het bestuur van Mifano ingeseind dat ik de zeventig clubjaren heb gehaald.” Hij is trots en blij met deze mijlpaal. ,,Ik kreeg een skon bos bloemen en een houten kistje met twee flessen wijn.”

Prachtig

De bloemen gingen naar zijn dochter en de kist met de flessen wijn heeft Manders aan zijn schoonzoon meegegeven. ,,De wijn mag ie houden. Maar hij heeft me wel moeten beloven dat hij het deksel van de houten kist teruggeeft. Daarin hebben ze mijn naam, ‘zeventig jaar’ en het embleem van Mifano gebrand. Da’s toch prachtig? Mijn schoonzoon maakt een gaatje in het deksel en gaat hem bij mij in de huiskamer ophangen.”