Volledig scherm
In de Mierlose nieuwbouwwijk Luchen worden binnenkort weer kavels uitgegeven. © DCI Media

Zeventig nieuwe huizen op erfjes in Luchen

MIERLO - In de Mierlose nieuwbouwwijk Luchen worden binnenkort weer kavels uitgegeven. In het gebied tussen de Burgemeester Termeerstraat en de Luchense Wetering is plaats voor zo'n zeventig nieuwe huizen.

De woningen komen op vier erven die aan een brink liggen. De bestaande bomen, wegen en sloten bepalen voor een groot deel hoe de kavels in het gebied worden verdeeld. Dus geen strakke rechte lijnen, maar een speelsere opzet rond de waterlopen en bomenrijen. Om de hofjes heen worden hagen geplant.

Agrarische uitstraling

Er zijn zowel koop- als (sociale) huurwoningen gepland, met huizen voor starters en senioren. Aan de rand van het gebied zijn een aantal vrije kavels. Ook is er ruimte voor een CPO-project; daarbij zijn toekomstige bewoners gezamenlijk opdrachtgever voor hun eigen bouwproject. Het geheel moet een landelijke, agrarische uitstraling krijgen. De bebouwing zal doen denken aan een boerenerf, waar grotere hoofd- en kleinere bijgebouwen los van elkaar verspreid in het gebied staan. Ze kan omschreven worden als robuust, strak, zonder veel poes-pas. De (zadel)daken met pannen, riet of vegetatie vormen een belangrijk architectonisch element.

De gemeenteraad van Geldrop-Mierlo moet binnenkort het zogenoemde beeldkwaliteitsplan voor Luchen Deelgebied 3a vaststellen. Daarin staat hoe de woningen en de openbare ruimte er uit moeten gaan zien. Zo zijn er regels voor materiaal- en kleurgebruik. Natuurlijke materialen zoals hout in zwart of naturel tinten, rood-bruine bakstenen en riet voor de daken mogen bijvoorbeeld gebruikt worden.

Gele en witte huizen bouwen mag niet. Kunststof gebruiken is ook niet toegestaan. Alle erfafscheidingen moeten groen zijn en er moet gekozen worden uit een aantal haagsoorten. Om te zorgen dat de wijk de gewenste kwaliteit en uitstraling houdt, worden de regels uit het beeldkwaliteitsplan opgenomen in de koopcontracten.

In Luchen, de nieuwbouwwijk tussen Mierlo en het Eindhovens Kanaal, zijn (in fases 1 en 2) al ruim 400 huizen gebouwd. In totaal komen er zo'n 750 woningen.