Volledig scherm
Vlnr: Zonnebloemvoorzitter Rita van Gerven, Jo Deckers, bestuurslid Tony Boogers en vrijwilligster Minie Smulders. © FotoMeulenhof/René Manders

Zonnebloem Geldrop 50 jaar: ‘Een zonnebloem-uitje was naar de V&D’

GELDROP - Zonnebloem Geldrop zorgt er al vijftig jaar voor dat mensen niet vereenzamen. Op 25 januari wordt dat gevierd in gemeenschapshuis Zesgehuchten.

Wie kent de Zonnebloem niet? De vakanties op het schip - ‘reisjes op de Rijn’ - zijn misschien wel het meest bekend bij het grote publiek. Maar de organisatie doet veel meer in de strijd tegen eenzaamheid.

De Geldropse afdeling van de Zonnebloem bestaat een halve eeuw maar nog steeds vervult ze een belangrijke rol in het dorp. ,,Toentertijd kwamen mensen met een lichamelijke handicap hun huis niet uit, namen geen deel aan de maatschappij en raakten daardoor in een isolement”, vertelt voorzitter Rita van Gerven, over de reden van oprichting van Zonnebloem Geldrop. ,,Tegenwoordig zijn er meer mogelijkheden voor mensen die slechtziend, slecht ter been of anderszins gehandicapt zijn om deel te nemen aan activiteiten en dat doen mensen ook. Zonnebloem Geldrop bloeit nog steeds, met 156 vaste gasten en 53 vrijwilligers. ,,Eenzaamheid is ook nu nog een groot probleem”, vindt Van Gerven.

Zij ziet niet veel verschil in de behoeften van de gasten van toen en nu. ,,Onze activiteiten zijn ongeveer hetzelfde gebleven. We organiseren nog steeds kienmiddagen, een busreis, toneel en vakanties.”

Een kerntaak van de Zonnebloem zijn de huisbezoeken. Aanmeldingen komen via familie en verzorgenden of van de mensen zelf. Tony Boogers, bestuurslid, neemt contact met de gast op en regelt een vrijwilliger die op bezoek gaat. ,,Ik let erop dat het klikt tussen de gast en vrijwilliger.”

Minie Smulders (81) is al 50 jaar vrijwilligster bij de Zonnebloem Geldrop en bezoekt nog steeds iedere week een gast voor een praatje of een gezamenlijke wandeling. ,,Het is fijn om iets voor iemand te kunnen doen”, motiveert ze haar vrijwilligerswerk. ,,In een van de eerste jaren gingen we winkelen bij V&D in Eindhoven. De politie regelde dan dat we daar met busjes de mensen naar toe konden brengen, maar het werd een verkeerschaos.”

Mevrouw Smulders is niet de enige die trouw is aan de Zonnebloem, er zijn 7 vrijwilligers die langer dan 25 jaar actief zijn.

Vakantie

Afgelopen jaar organiseerde de Geldropse afdeling zelf een vakantie in de Rode Kruisbungalow in Lierop. Jo Deckers (90), die al 15 jaar lid is van de Zonnebloem was als gast mee. ,,Met 9 gasten was het heel intiem”, zegt hij. ,,Heel anders dan andere Zonnebloemvakanties waar een grote groep aan deelneemt.” Vanwege het succes is de bungalow voor deze zomer al besproken.

Op zaterdag 25 januari viert Zonnebloem Geldrop het lustrum in gemeenschapshuis Zesgehuchten, Papenvoort 1, met onder andere een receptie van 17.00 tot 18.00 uur waar iedereen welkom is. Tijdens het avondprogramma wordt Minie Smulders gehuldigd, die vanaf het begin actief is geweest als vrijwilligster.