Volledig scherm
© SXC

1,6 miljoen voor Didi Swiers, oud-inwoner van Mierlo die door hoofd werd geschoten

MIERLO - Oud-Mierlose Didi Swiers heeft recht op 1,6 miljoen euro schadevergoeding van haar Belgische ex-vriend.

Die schoot het meisje in 2012 drie kogels door het hoofd. De advocaat van Swiers had een maand geleden een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro geeist. Daarin ging de rechtbank in het Belgische Tongeren woensdag dus voor een gedeelte in mee. Aan haar ouders moet de ex-vriend 30.000 euro betalen, waar 152.000 euro was geëist.

Swiers werd in juli 2012 door het hoofd geschoten voor een uitzendbureau in Hasselt. Haar ex-vriend, met wie ze het na een relatie van vier jaar had uitgemaakt, opende het vuur toen ze het pand kwam uitgelopen. Daarna schoot hij nog een keer twee kogels in het hoofd, terwijl ze al op de grond lag. Swiers raakte levensgevaarlijk gewond, maar overleefde de aanslag. Ze is wel voor 25 procent blijvend invalide en kan geen werk uitoefenen.

Eerder veroordeeld
Haar advocaat vroeg een schadevergoeding van 2,3 miljoen euro omdat Swiers op het punt stond om een examen af te leggen voor F16-piloot bij het Nederlandse leger. De rechtbank was van oordeel dat Didi maar een kleine kans had om ook daadwerkelijk te slagen voor dat examen en verminderde de schadevergoeding naar 1,6 miljoen.

De ex-vriend van Swiers werd voor de aanslag eerder al veroordeeld tot 25 jaar cel. Swiers woonde ten tijde van het incident al een paar jaar in Houthalen. De familie is afkomstig uit Mierlo, waar ze jaren een rijschool had.

Geldrop e.o.