Volledig scherm
Harmonie GMC zet de puntjes op de i tijdens de generale repetitie. © Fotopersburo van de Meulenhof bv

Acrobaten en goochelaars bij koninklijke harmonie GMC in Geldrop

GELDROP - Acrobaten, goochelaars en een clown. In dit geval niet voor een circusvoorstelling, maar het jubileumconcert van de Koninklijke Harmonie Geldrops Muziekcorps (GMC). Het muziekkorps bestaat 130 jaar. Dat vieren ze zondag 14 januari met 'Cirque du GMC'.

'Het wordt geen concert waarbij het publiek stijf op de stoelen zit" , zegt Vincent Limburg, secretaris van harmonie GMC na afloop van de generale repetitie.

Het harmonieorkest heeft er zin in. Er moeten nog wat puntjes op de i gezet worden en dan is GMC klaar voor het hooggeëerd publiek. ,,Het wordt een heel mooie uitvoering, we hebben er hard aan gewerkt want we willen natuurlijk wel iets laten zien", aldus voorzitter Arno van Tuijl. De bestuursleden hopen op een volle zaal. Limburg: ,,De laatste jaren hebben we vaker een concert met een thema, zoals 'Halloween' en 'games'. Op die manier hopen we ook op wat ander publiek dan de vaste gasten."

Jongleurs

'Cirque du GMC' is dan ook voor alle leeftijden, benadrukken voorzitter en secretaris. Er zijn jongleurs, acrobaten en clowns. Als 130-jarige is GMC een van de oudste verenigingen in Geldrop-Mierlo. De historie gaat zelfs verder terug. GMC is ontstaan uit fanfare La Réunion Musicale, opgericht op 1 oktober 1885. Dat gezelschap werd in 1926 opgeheven. Ruim twee jaar later volgt de heroprichting en krijgt het Geldrops Muziekcorps 50 gulden subsidie van de gemeente.

In de jaren dertig maakt de harmonie muzikale wandelingen door de wijken van Geldrop en zijn er zomerconcerten in de vaste kiosk op de Heuvel. Op 18 mei 1963 viert GMC het 75-jarig bestaan en krijgt het muziekkorps het predicaat koninklijk. In de jaren tachtig verhuist GMC van Zaal Van Leeuwen aan het Bogardeind naar de voormalige PTT-telefooncentrale.

De gloriejaren vervagen wat na de eeuwwisseling. Het majorettekorps verdwijnt. In 1998 was daar ook sprake van, maar dat leidde toen tot zoveel tumult in de vereniging dat het bestuur in zijn geheel aftrad. Later stopt GMC toch met het majorettekorps, vanwege de hoge kosten en het sterk gedaalde ledenaantal. GMC gaat naar Hofdael.

Jeugd

Tradities zoals de 'kermisharmonie' en de 'processieharmonie' in Handel verdwijnen. GMC heeft nu ruim zestig actieve leden en dat zouden er best meer mogen zijn. Van Tuijl: ,,We hebben het best lastig. Een harmonie spreekt de jeugd niet echt aan." Jammer, vindt ook Limburg: ,,We spelen in principe heel veel soorten muziek, van klassiek tot pop." Onder meer met projecten op scholen proberen leden van GMC kinderen kennis te laten maken met muziek. Het jubileumconcert kan ook bijdragen aan een positiever imago. ,,We creëren een soort catwalk en in de zaal staan statafels. We gaan voor een gezellige gezinsmiddag."

'Cirque du GMC' is zondag 14 januari om 14.30 uur in Centrum Hofdael. Kaarten kosten 10 euro (5 euro voor kinderen) en zijn te koop bij boekhandel Van Grinsven, Primera Coevering en Centrum Hofdael.

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement