Volledig scherm
Lidy van de Ven en Jos Huijbers in hun boomgaard aan de Bekelaar in Mierlo. De laatste Mierlose Zwarte kersen zijn inmiddels geplukt. De soort Kordia (foto) is nu rijp genoeg om geplukt te worden. © René Manders

Azen op Mierlose Zwarte kersen (video)

MIERLO - Geen nachtvorst van betekenis, stabiel zomerweer en een late lente. Voor de Mierlose kersen bleek dat dé perfecte combinatie voor een goed kersenjaar.

"Daar zijn we vanzelfsprekend heel blij mee. Vorig jaar, een ontzettend slecht jaar, was het gewoon oorlog in de winkel. Veel vraag en weinig aanbod. We hebben toen ook geleerd dat we niet meer met wachtlijsten moeten werken", legt Lidy van de Ven, die samen met Jos Huijbers Kersengaerd Huijbers runt, uit.

De kersenboomgaard werd in 2009 aangeplant aan de Bekelaar in Mierlo. Twee jaar geleden was het eerste echte oogstjaar waarin na ruim 40 jaar weer kersen van Mierlose bodem naar de nationale veiling gingen. Van de 500 kersenbomen toen, is het bedrijf inmiddels uitgegroeid naar zo'n 3000, met de soorten Burlat, Merchant, Kordia, Karina, Regina en natuurlijk de Mierlose Zwarte.

Veiling

Alle soorten gaan naar de veiling, behalve de lokaal zo geprezen 'zwarte'. Huijbers: "De Mierlose kers is een erg oud ras, typisch voor het dorp. Ze zijn slecht houdbaar en klein, die willen ze niet op de veiling."

Maar goed ook, want de zwarte kers met zijn specifieke sterke smaak met een ietwat zuur aroma is enorm gewild in en om het dorp. Van de Ven: "Je wil niet weten hoeveel mensen zitten te azen op de Mierlose Zwarte."