Volledig scherm
In de Ter Borghstraat in Geldrop pakte de politie twee mannen op en doorzocht huizen en auto's. Elders gingen nog drie mannen in de boeien. © Bert Jansen

Bende uit Geldrop kocht drugs bij politie

DEN BOSCH - De grote politie-actie eind januari in Geldrop, Helmond en Someren kwam nadat de verdachten zeker drie keer pseudo-aankopen deden bij de politie. Tweemaal kochten ze chemicaliën, de derde keer vier kilo MDMA.

Dat bleek op een procedurele zitting woensdagmorgen bij de Bossche rechtbank. Deze hield twee inwoners van Geldrop, ondanks verzoeken om tijdelijke vrijlating, toch vast in voorarrest. De hoofdverdachte kwam op medische gronden wel eerder vrij.

Het was net na een eerdere actie eind januari opnieuw raak in de Geldropse wijk Braakhuizen-Zuid. Het arrestatieteam van de politie pakte in de Fleskensstraat Sjef S. (52) op en diens naast hem wonende broer John (42). Ook zoon Sjef (28) werd uit zijn woning aan de Ter Borghstraat gehaald, met verder Johan van B. (57) en een inwoner (27) van Venlo. Op vijftien plaatsen werden huizen en loodsen doorzocht, onder andere in Helmond, Someren, Venray en Velddriel. Her en der werden chemicaliën gevonden, de grootste partij stond in Nieuw-Bergen: 360 vaten van twintig liter.

Uitlokking

Volgens officier van justitie Erna Vrijhoeven loopt het onderzoek voorspoedig, Het einddossier is bijna klaar, voor de kerst kan alles voor de rechter komen, beloofde ze. Dat vonden advocaten Jules van Wijk en Milo Prins nog erg lang duren, ze vroegen tijdelijke vrijlating voor John S. en Johan van B. Het bewijs was volgens hen erg dun en discutabel; Van Wijk had het over uitlokking. 

Vrijhoeven wees er op dat de mannen zelf de undercover-agent een partij van honderd kilo MDMA aanboden. Bij John lag een pistool, bij Johan zestig mille en drie kilo cocaïne. Ook afgetapte gesprekken waren volgens haar glashelder. De rechtbank hield beiden in de cel. 

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement