Brugklassers Strabrecht college Geldrop kiezen eigen lessen
GELDROP - Leerlingen moeten zelfstandiger werken, maar hebben meteen ook meer keuzevrijheid. De nieuwe onderwijsmethode van het Strabrecht College in Geldrop bevalt heel erg goed. Teamleiders Marieke Huigen en Chris Sanders, geschiedenisdocent Willy van den Berg en vervangend rector Herman Vullings zijn enorm tevreden.
Zelf bepalen of je tijd wil besteden aan wiskunde, of toch liever aan Engels? Die keuze hebben leerlingen op de meeste middelbare scholen niet, op het Strabrecht College wel. Brugklassers hebben vanaf dit jaar de keuze om voor meer vrijheid te gaan in twee verschillende klassen. Enerzijds de Strabrecht brugklassen, waarvan er nu vijf zijn, anderzijds de Kunskapsskolan brugklassen, waarvan er dit jaar drie startten.
Vernieuwend onderwijssysteem
Teamleider Chris Sanders: ,,Begin 2016 zijn we gaan zoeken naar een vernieuwend onderwijssysteem. Andere methodes vinden we achterhaald en te weinig toegespitst op de leerling zelf. We hebben veel tijd in de voorbereiding gestoken zodat we dit jaar goed van start konden gaan." De essentie van de nieuwe methode is dat het individu centraal staat en dat er wat te kiezen is.
,,De leerling kan zelf doelen stellen: wat wil ik voor de herfstvakantie geleerd hebben? Dit biedt een hoop vrijheid en zelfstandigheid", legt de andere teamleider, Marieke Huigen, uit. ,,Maar, dit betekent niet dat we ze in het diepe gooien. We nemen ze aan de hand mee en begeleiden ze met hun zelfstandigheid." De school gaat er niet van uit dat de brugklassers meteen alle vrijheid aankunnen, maar biedt ze intensieve 'coaching'.
Docenten
Voor de docenten verandert er eveneens veel. In plaats van vijftig minuten lesgeven, is er ruimte voor 25 minuten instructie en 25 minuten begeleiding. ,,Ik moet ineens na 25 minuten de leerlingen loslaten. Ook zonder dat ik een heel uur uitleg, leren ze wat ze moeten leren. Maar het is wel even omschakelen om de les terug te brengen naar de helft van de tijd", vertelt geschiedenisdocent Van den Berg. Het loslaten van de leerlingen blijkt erg goed te werken. Brugklassers vinden het prettig om opdrachten uit te stellen als ze even de concentratie niet hebben, of als het werk op een ander tijdstip beter uitkomt. Die vrijheid om zelf te kiezen wordt vooral door de leerlingen enorm gewaardeerd, zo bevestigen de brugklassers zelf.
De school ziet dat er behoefte is aan de vernieuwing die zij aanbieden. Dit jaar koos bijna de helft, 44 procent om precies te zijn, van de brugklassers voor het alternatieve systeem. Er werd gehoopt dat één brugklas dit jaar zou starten, dat werden er dus acht. Vervangend rector Vullings: ,,Als we leerlingen gelijke kansen willen bieden, moeten we ongelijk onderwijs aanbieden. We zien dat meer vrijheid leidt tot meer motivatie."
Over drie jaar moet heel het Strabrecht College volgens dit systeem lesgeven.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Koken & Eten
Pizzaoven kopen: 'Voor een etentje met vrienden is zo'n rvs-oventje helemaal prima'
Tijdens warme zomerdagen houden we er bijna allemaal van om lang buiten te blijven zitten. En als je dan ook nog pizza kunt eten, is het meteen extra gezellig. Op internet vind je veel verschillende pizzaovens voor buiten, maar welke moet je hebben? -
Plak jij nog tekst met control-V? Dat kan slimmer
We kopiëren en plakken honderden keren per dag op onze computers, maar door het net even anders te doen kan het ons een stuk makkelijker af gaan. -
Lissy en Pascal hebben niet één, maar twee banen: ‘Mensen verklaren me voor gek’
Voor het geld doen ze het niet. Dat kunnen ze makkelijk met één baan verdienen. Toch houden Pascal de Vos (37) en Lissy Cornelissen (23) er nóg een baan op na. Sommigen verklaren hen voor gek. Zelf zijn ze juist gelukkiger met twee banen.