Jan Bakker uit Geldrop schreef het boek 'Het Hubertus Mysterie'.
Volledig scherm
Jan Bakker uit Geldrop schreef het boek 'Het Hubertus Mysterie'. © FotoMeulenhof

Code voor verborgen schat in Geldrop?

GELDROP - Tonen de buitengevels van Kasteel Geldrop aanwijzingen voor een eeuwenoud geheim? Is er een code te ontdekken en te kraken die wellicht verwijst naar een schat, mogelijk uit het Vaticaan? Geldroppenaar Jan Bakker denkt van wel.

Na lang en intensief onderzoek creëerde Jan Bakker zijn eigen theorie naar aanleiding van de gevel van het kasteel in Geldrop. Met belangrijke rollen voor schilder Peter Paul Rubens, de vrijmetselaars, de Kleine Dommel en de Nederlandse paus Adrianus VI. Als klein kind was hij al gefascineerd door boeken. Hij was geinteresseerd in geschiedenis en archeologie in het bijzonder. "Mijn hele leven heb ik al een boek willen schrijven", zegt Bakker (1952). Die wens kwam eind 2013 uit met 'Het Gesso Mysterie'.

Bakker ontdekte dat bepaalde geheimen vroeger op last van hogerhand door kunstenaars werden gecodeerd in schilderijen en etsen. Nu is er, onder het pseudoniem Duyo Geldrop, 'Het Hubertus Mysterie'. Een fictief verhaal dat handelt over een feitelijke ontdekking bij Kasteel Geldrop.

Oud geheim

Bakker ontdekte een code, aangebracht in de gedenksteen uit 1844 van de vroegere kasteelheer Hubertus Paulus Hoevenaar. De muurankers aan de zuidgevel van het kasteel verwijzen volgens de schrijver naar het Eeuwich Edict van 1611. "Gedurende mijn intensieve onderzoek heb ik ontdekt dat een code in het Eeuwich Edict naar een oud geheim in Geldrop en omgeving leidt." Bakker praat vol passie over geschiedenis en zijn zoektocht naar de mysteries die hem bezighouden. Hij heeft het over een geheim dat relateert aan Rome en het Vaticaan, dat te maken zou kunnen hebben met de Nederlandse paus Adrianus VI. "Iets is er verborgen en er wordt naar verwezen op steen." Wat dat iets dan is, wat de betekenis is en waar het verborgen ligt? Vragen die nog op een antwoord wachten. Bakker: "Ik denk dat ik op iets gestuit ben dat is gecodeerd door de Zwanenbroeders, die zich bedienden van vrijmetselaars symboliek."

De Geldroppenaar praat over 'recreatieve wiskunde' en het jaartal 1616 op de gevel van het kasteel. Over de vijf muurankers die ook op de gevel prijken. Over hoe je door codes te ontcijferen, jaartallen te koppelen en woorden te tellen uit kunt komen bij zijn theorie. "In de wirwar van aanwijzingen moet je de rode draad weten te vinden. Mijn ontdekkingen zijn natuurlijk niet echt wetenschappelijk, het blijft subjectief."

Heilige Hubertus

Boeiend is zijn verhaal zeker. 'Het Hubertus Mysterie' verwijst in eerste instantie naar Hubertus Paulus Hoevenaar, formeel kasteelheer in Geldrop van 1843 tot 1886. Verder wordt in het Franstalige voorwoord van het Eeuwich Edict van 1611 een zekere 'Hubert' genoemd. Tenslotte refereert de titel aan Sint Hubertus. In de roman wordt uitgebreid ingegaan op een schilderij van Peter Paul Rubens: Het Visioen van de Heilige Hubertus. In Het Hubertus Mysterie stuit hoofdpersoon Sepp Vermaes op het bestaan van een groot geheim met betrekking tot de Kleine Dommel. Hij ontdekt wereldwijd verspreide aanwijzingen, die allemaal lijken uit te komen bij Kasteel Geldrop.

'Het Hubertus Mysterie' zal niet het laatste boek van Bakker zijn. De volgende productie is de herziene uitgave van Het Gesso Mysterie. In dit boek worden wat losse eindjes hersteld om beter te kunnen aansluiten bij het vervolg.

Het Hubertus Mysterie is voor 19,95 euro te bestellen via boekenbestellen.nl

ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement