Acteur John Lanting vertelt in Geldrop over de tango.
Volledig scherm
Acteur John Lanting vertelt in Geldrop over de tango.

De grote liefde van acteur John Lanting

GELDROP - Het is ware liefde tussen John Lanting en de Argentijnse tango. Dat bleek zaterdagavond toen de acteur een lezing gaf in Geldrop over de echte tango. "Het is zo ontzettend mooi, het grijpt je naar de keel."In Geldrop deed toneelspeler en acteur Lanting zijn verhaal, voorafgaand aan Salon El Fuego bij Dansschool Van der Putten. Heel druk was het niet, maar de aanwezigen luisterden geboeid naar het enthousiaste verhaal van de man die grote furore maakte met zijn Theater van de Lach.

Op achttienjarige leeftijd maakte hij kennis met de tango, inmiddels is Lanting tachtig jaar jong en nog altijd in de ban van de tango. "Ik was van school weggelopen, van huis weg en ben gaan zwerven. Ik kwam in Zuid-Frankrijk terecht, waar ik in een hotel werkte als afwasser. In een café daar in de buurt hoorde ik voor het eerst de tango", vertelt Lanting. De liefde bloeide op en is nooit minder geworden.

Lanting bezocht Buenos Aires, waar de tango zou zijn ontstaan. Al zo'n zestig jaar verzamelt hij alles wat met de tango te maken heeft. Tijdens de lezing laat hij nummers uit zijn enorme collectie horen. Zo schetst hij een beeld van de echte tango, de gouden tijd en de neergang van de tango.

Tevreden constateert Lanting dat de tango niet meer weg te denken valt. "De tango is nooit echt helemaal weg geweest en zelfs toegevoegd aan de Unesco wereld erfgoedlijst." Het publiek is geboeid, zeker ook door de manier waarop Lanting zijn verhaal doet. "Het is echt een kenner", concludeert een van de aanwezigen. Regelmatig is Lanting ergens in Nederland om te vertellen over zijn liefde voor het leven: de Argentijnse tango. "Dat begon ooit bij mij thuis. Er waren wat vrienden op bezoek, ik liet een tango horen en vertelde er een verhaal bij. Zo is het eigenlijk ontstaan."