Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof

Dienstencentrum Geldrop niet naar Turkse gemeenschap

GELDROP - De ruim 20 verenigingen in het Dienstencentrum aan het St. Jozefplein in Geldrop kunnen opgelucht ademhalen. Dat bleek dinsdag tijdens een vergadering over de huisvesting van de Turkse gemeenschap. Een meerderheid in de gemeenteraad is namelijk niet voor het voorstel van het college van burgemeester en wethouders om het Dienstencentrum te ruilen met een pand van de Turkse gemeenschap aan de Bleekvelden.

De Turkse Multiculturele stichting Geldrop (TMSG) zou dan in het Dienstencentrum het zo door haar gewenste ontmoetingscentrum kunnen vestigen. De huidige gebruikers van het Dienstencentrum willen echter niet verhuizen. Zij omschreven het gebouw als een tweede thuis. De overgrote meerderheid in de raad stelt nu dat al die verenigingen inderdaad niet op straat gezet worden. Tegelijkertijd vinden ze wel dat er snel een oplossing moet komen voor TMSG. Ze roepen het college daarom op om uiterlijk in het tweede kwartaal van 2017 met een nieuw voorstel te komen. Daarbij worden verenigingsgebouw De Borgh en het naastgelegen Broakes Huukske nadrukkelijk als optie genoemd.

Discussie
De discussie rond TMSG loopt al decennia. De stichting, die zegt een achterban te hebben van duizend personen, is al sinds de jaren 80 op zoek naar een plek voor een ontmoetingsruimte. In 2012 kocht de stichting uiteindelijk een pand aan de Bleekvelden. Op dat pand rust echter een bedrijfsbestemming. In 2014 besloot de gemeenteraad het bestemmingsplan niet te wijzigen. Het pand werd daarmee onbruikbaar voor TMSG. Wel gaf de raad het college via een motie een opdracht om TMSG te helpen. B en W moesten onderzoeken of het mogelijk was een geschikt gebouw in eigendom van de gemeente te ruilen tegen het bedrijfspand aan de Bleekvelden.

Uit dat onderzoek bleek onlangs dat het Dienstencentrum de beste optie zou zijn als het om ruilen gaat. Maar daar stemt de raad dus niet mee in. Dat besluit werd door het grootste deel van de overvolle vergaderzaal - er waren zo'n 400 mensen - met gejuich ontvangen. Verantwoordelijk wethouder Marc Jeucken (CDA) gaat nu op zoek naar een nieuwe oplossing.

Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof
Volledig scherm
Volledig scherm
© Rene Manders/fotomeulenhof

Geldrop e.o.