Volledig scherm
De Geldropse burgemeester Henri van der Putt © Familie Van der Putt

Dochter verzetsburgemeester Geldrop blij met herdenkingsplaquette

GELDROP/VALKENSWAARD - De keel van de Valkenswaardse Paula Freeman-Van der Putt (86) zit dicht en in haar hand houdt ze een verfrommeld briefje. 's Nachts heeft ze daar nog van alles op gekrabbeld dat ze zeker gezegd wil hebben. De vermissing van haar vader, de Geldropse verzetsburgemeester Henri van der Putt, grijpt haar nog altijd aan.

Van der Putt werd in juli 1944 door de Duitsers gearresteerd. Hij keerde niet terug. Wat hem precies overkomen is, is nooit duidelijk geworden. Dat is misschien wel de grootste kwelling. "Het is zo lang geleden, maar je raakt het niet kwijt omdat het niet opgelost is", zegt Freeman-Van der Putt.

Voormalig sigarenfabrikant
In 1939 werd Eindhovenaar en voormalig sigarenfabrikant Henri van der Putt burgemeester in Geldrop. Hij roerde zich daar al snel in het verzet. In 1944 gaat het mis. Al een paar keer heeft Van der Putt geweigerd inwoners aan te wijzen om voor de Duitsers te gaan werken aan verdedigingswerken in Zeeland. Zes andere burgemeesters - die van Heeze, Leende, Oost- West- en Middelbeers, Son en Breugel, Bergeijk en Bakel - doen met hem mee.

In juli 1944 hebben de Duitsers er genoeg van. De burgemeesters worden opgepakt. Van der Putt belandt uiteindelijk in Bergen-Belsen, maar vanaf daar loopt het spoor dood. Het vermoeden is dat hij door de Russen is opgepakt om dwangarbeid te verrichten. De familie heeft nooit meer iets van hem vernomen.

De herdenkingsplaquette voor Van der Putt - in de voormalige burgemeesterswoning aan de Heuvel in Geldrop - wordt vrijdag onthuld.

Volledig scherm
De familie Van der Putt, met in het midden met de lange vlechten naast haar vader Raula.
ED gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement