Volledig scherm
Het pand van TMSG aan de Bleekvelden. © René Manders/fotomeulenhof

Dorpspartij Mierlo: Dossier huisvesting Turkse stichting Geldrop is een crime

GELDROP - De politiek in Geldrop-Mierlo worstelt met het dossier rond de huisvesting van de Turkse Multiculturele Stichting Geldrop (TMSG). Dat blijkt uit een rondgang langs de fracties. "Het is een crime, dit onderwerp", zegt bijvoorbeeld Hans van de Laar van Dorpspartij Mierlo (DPM). "En je doet het nooit goed."

De meeste fracties vinden dat de stichting recht heeft op een plek voor activiteiten en dat de gemeente daar vanwege haar maatschappelijke verantwoordelijkheid een rol in heeft. Maar wat de beste oplossing zou zijn? Daar verschillen de meningen over.

Deze week kwam het college van B en W met een voorstel. In opdracht van de raad heeft het gekeken naar de mogelijkheden van het ruilen van een gemeentelijk pand tegen het pand dat TMSG in 2012 aan de Bleekvelden kocht. Daar rust een bedrijfsbestemming op die de gemeente destijds niet wilde wijzigen en mag zodoende niet gebruikt worden als ontmoetingsruimte.

Uit het onderzoek is nu gebleken dat als het om ruilen gaat, het Dienstencentrum aan het St. Jozefplein - waar nu ruim twintig verenigingen gehuisvest zijn - de beste optie is.

Maar voor die oplossing gaan de handen in de raad niet op elkaar. "Waarom zouden twintig verenigingen plaats moeten maken voor één club?", vraagt bijvoorbeeld Frans Stravers van DGG zich af.

Ook zijn veel partijen uitermate kritisch over hoe de gemeente met de gebruikers van het Dienstencentrum gecommuniceerd heeft.

De kwestie wordt in november in de gemeenteraad behandeld.

Geldrop e.o.