Volledig scherm
Berry Link. © Ton van de Meulenhof

Dreigende rel rond sleuteloverdracht Geldrop-Mierlo met carnaval

GELDROP-MIERLO - Burgemeester Berry Link van Geldrop-Mierlo wil af van de twee afzonderlijke sleuteloverdrachten in zijn gemeente met carnaval.

Elk jaar overhandigt de burgemeester op zaterdagochtend eerst de sleutel in Geldrop. Daarna moet hij snel naar Mierlo om het nog eens dunnetjes over te doen. 'Ren je rot', volgens de burgemeester. Voortaan is er wat Link betreft nog maar één sleuteloverdracht. Het ene jaar in Geldrop, het andere jaar in Mierlo.

Vooral de clubs in Geldrop staan op hun achterste benen. "De burgemeester zegt altijd dat Geldrop en Mierlo eigen mogen blijven", zegt Dirk van Weert, voorzitter van de Broakese Zotten en initiatiefnemer van het Geldropse verzet in de vorm van een boze brief richting gemeente. "Waarom dan iets van carnavalsverenigingen, die juist bij uitstek te maken hebben met cultuur, samenvoegen?"

Van Weert is bang dat mensen uit Geldrop niet naar Mierlo gaan en andersom. "En dan verwatert het, terwijl we in Geldrop zo'n mooie traditie hebben." Hoe de sleuteloverdracht er in februari uit gaat zien, is nog niet duidelijk.

Geldrop e.o.