Volledig scherm
Geldrop zwemmen in buitenbad de Smelen © Anja Ligtenberg

Eerste plan voor vernieuwing Geldrops zwembad de Smelen ligt er

GELDROP - Zonder woningbouw op het terrein om inkomsten te krijgen kan het Geldropse zwembad de Smelen slechts sober en functioneel verbouwd worden. En zonder jaarlijkse gemeentesubsidie (is nu 2 ton) kan het zwembad helemaal niet voortbestaan. Dat antwoordde zwembadeigenaar Bert Lavrijsen (van Laco) op vragen van de Geldropse politiek. 

Lavrijsen is al jaren met de gemeente in overleg over vernieuwing van het verouderde zwembad. In 1989 nam zijn bedrijf Laco de Smelen over van de gemeente voor een appel en een ei. Sindsdien werd  door hem voor 4 miljoen euro geïnvesteerd -onder meer in de bouw van een nieuw binnenbad- maar inmiddels is het complex aan een grondige renovatie en vernieuwing toe. 

Opknapbeurt

Laco wil een deel van het Smelenterrein te gelde maken om zo die opknapbeurt te kunnen betalen. Totale nieuwbouw is niet aan de orde. Over de herinrichtingsmogelijkheden is uitvoerig overleg gevoerd met de politiek en omwonenden. Met de uitkomsten van dat overleg in het achterhoofd is een concept-plan gemaakt. Dat heeft Lavrijsen deze week aan Geldrop-Mierlose gemeenteraadsleden gepresenteerd. Wethouder Peter Looijmans (DGG, sport, gezond leven) gaat nu het plan en de opmerkingen vanuit de gemeenteraad bestuderen en komt in november met een voorstel terug. 

Nieuw contract

De gemeente betaalt Laco nu jaarlijks 2 ton subsidie voor het voor het maatschappelijk gebruik van het zwembad (schoolzwemmen en verenigingen). Op 31 december loopt dat (verlengde) contract af. Voor die tijd moet er dus sowieso een nieuw contract komen en een nieuw besluit over de hoogte van het subsidiebedrag. Het streven is om dan ook overeenstemming te hebben over de vernieuwing van het bad en het aantal en de soort woningen die op het terrein gebouwd mogen worden. 

In zijn presentatie deze week zei Lavrijsen dat Laco de plannen in 3 fases wil realiseren. De 1e fase betreft de uitstraling van het gebouw, zowel naar buiten als binnen. Een helemaal nieuwe 'look and feel', zoals Lavrijsen het noemde. Aan de voorkant komt een glazen uitbouw met daarin de verenigingsruimte. Horecaruimte, binnenbad en kleedkamers worden helemaal vernieuwd. Dit wordt gefinancierd door de verkoop van circa 8 kavels voor woningbouw aan de Zwembadweg.

Buitenbad

In de 2e fase wordt het buitenbad helemaal vernieuwd. Bij de ligweide komt een sport en spel-deel. Voor de financiering van fase twee wil Laco 10 woningen aan de rand van het terrein bij de visvijver ontwikkelen. Of die woningen 2 of 3 bouwlagen hoog moeten worden hangt af van de mate waarin de gemeente hier bij wil aansluiten met woningbouw op de strook gemeentegrond er langs. 

D66 wilde weten of Laco eventueel het zwembad terug wil verkopen aan de gemeente (,,Ja, tegen een goed bod"),  GroenLinks bepleitte ook schaduwvoorzieningen op de zonneweide en DGG vroeg of Laco pas gaat renoveren als de woningen verkocht zijn. Wat dat laatste betreft zei Lavrrijsen:  ,,We hebben geen hypotheek meer op het complex. Daarom kunnen we wel voor-financieren". 

Nu is de politiek aan het woord. Zonder jaarlijkse subsidie en zonder nieuw bestemmingsplan kan er nog helemaal niets.

Volledig scherm
De nieuwe inrichting van het Smelen-terrein © corrie de leeuw